Ο κ. Γιώργος Αμυράς στη Λευκάδα. Σημαντικές ποσότητες υλικών προς ανακ΄κυλωσης συγκεντρώθηκαν απο το δίκτυο δήμων σε νησιά.

Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων: Δίκτυο Δήμων υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ

Πέρασε ενάμισης χρόνος από τότε που τοποθετήθηκαν οκτώ σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων που είναι εγκατεστημένοι σε επτά ελληνικά νησιά από την περιβαλλοντική οργάνωση Αegean Rebreath και επτά δραστήριους δήμους.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν τα εξής υλικά:

-11 τόνοι αλιευτικών διχτυών,

-33.293 πλαστικά αντικείμενα,

-21.121 γυάλινα μπουκάλια,

-12.833 αλουμίνια.

Οι δήμοι

Πάρος, Αντίπαρος, Λευκάδα, Σύρος, Τήνος, Πόρος και Ανάφη εφαρμόζουν καλές πρακτικές για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων, οργανώνοντας παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ψηφιακές βάσεις δεδομένων.

Παράλληλα, ανακυκλώνουν το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο και τα αλιευτικά εργαλεία , τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν σε εταιρείες που τα επαναχρησιμοποιούν, κάνοντας πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Το κοινό δίκτυο συμπληρώνουν οι δήμοι Ζακύνθου, Κέρκυρας, Σαντορίνης και Νάξου.

Το ΥΠΕΝ  στηρίζει την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία που προκύπτει από τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στη Λευκάδα

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε τον σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στη Λυγιά Λευκάδας, όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον Δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Καλό: «Το δίκτυο δήμων που έχουν εγκαταστήσει σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας και εφαρμόζει στην πράξη την περιβαλλοντική δημοκρατία, ενσωματώνοντας στις δράσεις  του πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες. Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, που μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα και προσφέρει σημαντικά οφέλη για το βυθό και το περιβάλλον».

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

ΥΠΕΝ: Παράδοση παραλαβή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ο νέος Υπουργός ΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας ανέλαβε ήδη τα καθήκοντα του μετά την τελετή …

Τα Περιοδικά μας