Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΣτην Δυτική Ελλάδα ζέστη, στο Αιγαίο δροσιά…

Στην Δυτική Ελλάδα ζέστη, στο Αιγαίο δροσιά…

Ο δεύτερος πιο θερμός Ιούλιος για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010, ήταν ο Ιούλιος που πέρασε, για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το meteo.gr (Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος) η θερμοκρασία τον Ιούλιο 2022 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, κυμάνθηκε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και την Πελ/νησο. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας καταγράφηκαν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο, ενώ οριακά αρνητικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου λόγω της πνοής ισχυρών βοριάδων το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Επίσης ένα ακόμη καιρικό χαρακτηριστικό για τον Ιούλιο του 2022 ήταν πως φύσηξαν πολλά μελτέμια.

 

Στο Αιγαίο Πέλαγος, αντίθετα, είχαμε δροσιά: αναδείχθηκε η πιο δροσερή περιοχή της Μεσογείου τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με το meteo.gr, tα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο το φετινό καλοκαίρι, έχουν οδηγήσει σε ακραία υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας (SST). Οι αποκλίσεις της SST όπως παρουσιάζονται στον χάρτη του άρθρου, φτάνουν τους +5°C στη Δυτική Μεσόγειο, με τις απόλυτες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 24 και 28°C.

Την ίδια ώρα, το ευεργετικό μελτέμι στο Αιγαίο Πέλαγος διατηρεί δροσερά τα επιφανειακά νερά, με τιμές SST χαμηλότερες κατά περίπου 1-2°C από την κλιματική τιμή, δηλαδή με απόλυτες τιμές SST 21-22°C στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το meteo.gr, oι ισχυροί βόρειοι άνεμοι προκαλούν το φαινόμενο της ανάβλυσης ψυχρών υδάτινων μαζών από μεγάλο βάθος του Αιγαίου, κάτι που δεν παρατηρούμε στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, στο Ιόνιο, καθώς οι άνεμοι εκεί είναι ιδιαίτερα ασθενείς.

Περισσότερα στο περιοδικό Ecotec, στο τεύχος Σεπτεμβρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ