Στον Ελαιώνα, θα «παίζει» μπάλα το πράσινο και ο Παναθηναϊκός-Παρουσιάστηκε το πλάνο με έμφαση στο περιβάλλον

Παρουσία όλων των άσων της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναικού, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιήσε την παρουσίαση του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου της ομάδας του τριφυλλιού που θα πηγαίνει ασορτί με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την δημιουργία του γηπέδου αναβαθμίζεται η περιοχή, παράλληλα, όμως, θα αναβαθμιστεί και το περιβάλλον:

-η Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση στη μεταπολεμική ιστορία της πόλης, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας -που βρίσκεται για χρόνια στην εγκατάλειψη, στερούμενη βασικές αστικές υποδομές και πράσινο- θα “εξυγιανθεί” πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου.

Σε αυτήν την προνομιούχο θέση, μόλις 3 χλμ. μακριά από την Ομόνοια, ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας, στην οποία πρόκειται να επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας και δημιουργείται μια νέα πόλη, μια σύγχρονη πόλη με όλα τα κριτήρια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Αρκεί να σας πω ότι το σχέδιο μας για τον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Με άλλα λόγια ό,τι έχει πάει λάθος με την Αθήνα τα τελευταία 200 χρόνια, ας το κάνουμε σωστά στον Ελαιώνα», είπε με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ:

-Το γήπεδο θα ικανοποιεί τις ελληνικές και διεθνείς απαιτήσεις της FIFA-UEFA κατηγορίας 4, δυναμικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων (έως 40.000).

-Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα.

-Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

-Οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε 200 στρέμματα στον Βοτανικό και σε περίπου 21 στρέμματα στους Αμπελοκήπους.

-Στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Ο χώρος που θα στεγάσει τις επιτυχίες του Παναθηναικού.
Η Διπλή Ανάπλαση

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η υλοποίηση της παρέμβασης εξασφαλίζει έναν μεγάλο «πνεύμονα» πρασίνου στην «καρδιά» των Αμπελοκήπων. Το ιστορικό γήπεδο θα δώσει τη θέση του σε έναν ελεύθερο χώρο για τους πολίτες, αλλά και σε ένα αθλητικό μουσείο μέσα από το οποίο θα διατηρείται ζωντανή η ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία εντευκτηρίου και ενός υπόγειου πάρκινγκ.

Ελέγξτε επίσης

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με 15 χιλιάδες επισκέπτες

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως …

Τα Περιοδικά μας