Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΣυνεργασία για την προστασία των μνημείων Αμυνας της χώρας από την Κλιματική Κρίση

Συνεργασία για την προστασία των μνημείων Αμυνας της χώρας από την Κλιματική Κρίση

Το ΥΠΕΘΑ και το ECOCITY με την επιστημονική επιμέλεια του ΑΠΘ καταγράφουν, ερευνούν και προτείνουν στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων για μνημεία που αποτελούν αναπόσταστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Η αρχή έγινε με το οχυρό Ρούπελ. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, ώρα 10.45μ θα γίνει παρουσίαση του έργου ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ξενάγηση στα εκθέματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ που το ΥΠΕΘΑ υλοποιεί σε συνεργασία με το ECOCITY και την επιστημονική επιμέλεια του ΑΠΘ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτών.

Το πρόγραμμα συν χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στη μελέτη και διάσωση των νεότερων μνημείων (1830-1950) των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διεξήχθη έρευνα, καταγραφή, τεκμηρίωση του αντίστοιχου Πολιτιστικού Αποθετηρίου και προτείνονται στρατηγικές αντιμετώπισης της τρωτότητας της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελληνικής κοινωνίας.

Τα μνημεία που εξετάζονται έχουν ιδιαιτερότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόκειται για πετρόκτιστες και άλλες ειδικές κατασκευές, οχυρά, πολυβολεία, παρατηρητήρια, φάρους, ιστορικούς τόπους, ναυάγια και κειμήλια των πολεμικών μουσείων που εκτείθενται σε υπαίθριους χώρους.

Ολα απειλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων σε συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων ανάλογα με τα υλικά και την μέθοδο κατασκευής, τη χρήση, τη φθορά και τις συνθήκες στο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μνημεία της νεότερης ιστορίας έχουν μέγιστη αξία και συναισθηματική σύνδεση με την σύγχρονη κοινωνία και αποτελούν τμήμα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου υπάρχει ηθική υποχρέωση για τη διάσωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ