Συνεργασία για το υδρογόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο-Ενέργεια ισοδύναμη με τη θέρμανση του Λίβερπουλ

Μνημόνιο συνεννόησης και συνεργασίας υπέγραψαν η Essar Oil UK και η Progressive Energy, για την από κοινού παράδοση του πρώτου κόμβου παραγωγής υδρογόνου χαμηλού άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο αναμένεται να λάβει συνολική χρηματοδότηση 750 εκατομμυρίων £ (1,02 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειες για παραγωγή υδρογόνου αυξάνονται η σχεδιαζόμενη κοινοπραξία στην Αγγλία, θα παράγει αρχικά 3 TWh/y υδρογόνου χαμηλού άνθρακα από το 2025.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται άλλη μια εγκατάσταση με συνολική παραγωγική ικανότητα άνω των 9 TWh /y, με τον κόμβο να παράγει ενέργεια ισοδύναμη με εκείνη που χρησιμοποιείται για θέρμανση σε όλο το Λίβερπουλ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κοινοπραξίας.

Ο στόχος της αγγλικής κυβέρνησης είναι να παράξει 5 GW υδρογόνου χαμηλού άνθρακα για ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία και κατοικίες, το 2030.

Ο στόχος αυτός, ανακοινώθηκε ως μέρος βιομηχανικού σχεδίου δέκα σημείων για μια «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση.

Η παραγωγή του υδρογόνου, από το πρώτο hub υδρογόνου χαμηλού άνθρακα, θα πραγματοποιηθεί στο διυλιστήριο Stanlow του Essar στο Ellesmere Port, Cheshire, στη βορειοδυτική Αγγλία, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας.

Το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τροφοδοσία λεωφορείων, τρένων και βαρέων φορτηγών οχημάτων, καθώς και για τη θέρμανση σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν δεν είναι διαθέσιμα ηλιακά και αιολικά.

Θα χρησιμοποιηθεί επίσης, ως απαλλαγή της ενεργειακής ζήτησης του άνθρακα.

Η οικονομία υδρογόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αναπτυχθεί σε όλη τη βορειοδυτική Αγγλία και τη βορειοανατολική Ουαλία.