Συνεργασία ΤΕΕ και ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία της ελληνικής φύσης

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με την επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξή της.

Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο φορείς εκφράζουν τη θέλησή τους να συνεργασθούν με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτουν, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι η ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε άλλες τομεακές πολιτικές είναι σημαντική και μπορεί να αποφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο του μνημονίου συνεργασίας, η επιστημονική γνώση του ΤΕΕ για έργα και δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, θα συνεισφέρει στη διατήρηση των σπάνιων ειδών και φυσικών τύπων οικοτόπων που απαντώνται σε αυτές και συνακόλουθα στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους το ΤΕΕ ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθ. (ΕΜΠ) Μαρία Παπαδοπούλου, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ Αν.καθ. (ΕΚΠΑ) Κωνσταντίνου Τριάντη.

Δηλώσεις:

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν:

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ:

«Οι Έλληνες Μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας αναγνωρίζουμε στην ελληνική φύση ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα και έναν πλούτο που οφείλουμε να προστατεύσουμε και – αν τα καταφέρουμε – να αυξήσουμε για τις επόμενες γενιές. Ιδιαιτέρως τώρα, υπό το πρίσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των διεθνών εξελίξεων, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Κλίμα και άλλες διεθνείς πολιτικές – ή η ανάγκη για περιορισμό των ορυκτών καυσίμων. Όλα αυτά αφορούν ιδιαίτερα την ελληνική επαρχία και υπό τη σκοπιά της βιώσιμης, ισόρροπης και περιφερειακής ανάπτυξης. Για αυτά θεωρούμε απαραίτητο το ΤΕΕ να συνεργαστεί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει γνώση και αρμοδιότητα για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τη βιοποικιλότητα και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής. Θα βοηθήσουμε ώστε να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές σε όλα τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ζητήματα, βοηθώντας παράλληλα την Ελληνική Περιφέρεια».

Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ ΟΦΥΠΕΚΑ:

«Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αποτελεί ένα σταθερό βήμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία έργων και υποδομών έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Κωνσταντίνος Τριάντης, Δ/Σ ΟΦΥΠΕΚΑ:

«Η ουσιαστική προστασία και ανάδειξη της ελληνικής φύσης απαιτούν αποφάσεις βασισμένες στην επιστημονική γνώση. Συμπράττουμε και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ώστε να προσδιορίσουμε από κοινού τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και τα έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών της χώρας αλλά και για να ενισχύσουμε την πληρότητα των γνωμοδοτήσεών μας. Αταλάντευτος στόχος μας η ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και η βιώσιμη ανάπτυξη».

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec

Ελέγξτε επίσης

«Έξυπνη Μεταποίηση»: Επιχειρησιακή συμφωνία ύψους 73 εκατ. ευρώ υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γ.Γ. Βιομηχανίας με το ΟΕΕ και το ΤΕΕ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου, …

Τα Περιοδικά μας