Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήVerde TecVerde Tec 2022Τα εγκαίνια της 4ης έκθεσης Verde.tec/Τεχνολογίες Περιβάλλοντος

Τα εγκαίνια της 4ης έκθεσης Verde.tec/Τεχνολογίες Περιβάλλοντος

Παρουσία εκπροσώπων απ’ όλους τους τομείς της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης αλλά και της οικονομικής ζωής της χώρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της τέταρτης διεθνούς έκθεσης Verde.tec, η οποία εξελίχθηκε στο πιο σημαντικό ραντεβού των πράσινων τεχνολογιών για το 2022. Τα εγκαινία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στο λόμπυ του εκθεσιακού κέντρου, με την κ. Ζέτα Φούτνα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της T Press να καλωσορίζει του επίσημους προσκεκλημένους και να ανοίγει την εκδήλωση, παρουσία εκθετών, συνέδρων του Verde.tec Forum αλλά και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Ύστερα απο δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, η διοργανώτρια εταιρεία T Press σας υποδέχεται με μεγάλη χαρά, στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της σε covid free συνθήκες. Ευχαριστούμε πολύ τους εκθέτες μας που ξεπέρασαν σε αριθμό, κάθε προσδοκία, τους διακεκριμένους συνέδρους, τους φορείς κι εκπροσώπους της Πολιτείας, τους εκλεκτούς καλεσμένους μας, και όλους τους επισκέπτες που μας τιμούν με την παρουσία τους, αυτό το πράσινο τριήμερο. Ολοι μαζί δηλώνουμε παρόντες στην εκστρατεία διάσωσης του πλανήτη, απο την κλιματική κρίση και δεσμευόμαστε, στην πράξη, για ένα πράσινο μέλλον, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μανώλης Γραφάκος

Εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, απηύθυνε χαιρετισμό των εγκαινίων ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις του Verde.tec Forum και ενημερώθηκε για όλες σχεδόν τις λύσεις που παρουσιάστηκαν στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας.

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία» είπε για την έκθεση Verde.tec o κ. Γραφάκος στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος σε όσα πρόσφερε η φετινή διοργάνωση. «Τα ζητήματα του περιβάλλοντος, συνέχισε ο γενικός γραμματέας, θέλουν βούληση, γνώση και καινοτομία, η οποία περνάει μέσα από τεχνολογίες. Σε αυτή την έκθεση συναντιούνται η αυτοδιοίκηση, η αγορά, η επιστημονική κοινότητα αλλά και η πολιτική ηγεσία, ο ρόλος της οποίας είναι να «ακούει», και αυτά τα οποία «ακούει» να τα κάνει πράξεις πολιτικής, έτσι ώστε η κυκλική οικονομία να γίνει πράξη και μια ουσιαστική αλυσίδα αξίας».

Γιώργος Πατούλης

«Η Αττική έχει μπει σε μία άλλη πορεία όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μέσα από ενέργειες που ήδη αρχίζουν να φαίνονται σε κάθε δήμο και σε κάθε πολίτη· μέσα από τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων, με σύγχρονα απορριμματοφόρα και καφέ κάδους· μέσα από τις γωνιές ανακύκλωσης και τη μεγαλύτερη διαγωνιστική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ –και στην Ευρώπη– για την ανακύκλωση· μέσα από τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας, με τις μονάδες βιοαποβλήτων και τα πάρκα για την κυκλική οικονομία».

Επίσης, στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στη σημασία της διεθνούς έκθεσης Verde.tec: «Κάθε χρόνο, είπε, δίνουμε ένα ραντεβού εδώ, σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση. Και αυτό το ραντεβού δεν δίνεται τυχαία· δίνεται διότι είναι έκθεση από την οποία μπορεί να αποκομίσει κανείς πολλά οφέλη· πρόκειται για μια ποιοτική συνάντηση στην οποία μπορούμε να δούμε πόσο έχουμε συμβάλλει όλοι μας για μία άλλη κοινωνία κι ένα άλλο περιβάλλον».

Χρυσαυγή Ατσιδάκου

Τη σημασία της διοργάνωσης της έκθεσης Verde.tec στη συγκεκριμένη συγκυρία τόνισε και η επικεφαλής του θεματικού Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρυσαυγή Ατσιδάκου, η οποία είπε τα εξής:

«Η έκθεση –μετά από αναβολές–  έπρεπε να πραγματοποιηθεί για δύο βασικούς λόγους: ο ένας είναι η κλιματική αλλαγή και ο άλλος ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τη μία έχουμε τα ακραία κλιματικά γεγονότα που ήδη συμβαίνουν στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, και από την άλλη την ενεργειακή κρίση που δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζει τον πλανήτη αλλά και το περιβάλλον, έχοντας και τον αντίστοιχο κοινωνικό αντίκτυπο.

»Η ενεργειακή ασφάλεια έχει ήδη επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, με την πολιτεία να μεριμνά, μέσω των επιδοτήσεων του φυσικού αερίου, για την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία της καταναλωτικής αγοράς και της παραγωγής.

»Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει συλλογικά και αποφασιστικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Όμως πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη ως το 2050, με την επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Σωκράτης Φάμελλος

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος έθεσε τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Όσοι μιλούν για κλίμα και για βιώσιμη ανάπτυξη, το πρώτο που πρέπει να ζητούν είναι η ειρήνη και ο αφοπλισμός· με τα όπλα δεν επιτυγχάνεται βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε κλιματική ουδετερότητα, ούτε προστασία των οικοσυστημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακόμη ο κ. Φάμελλος τόνισε πως ο κόσμος της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και της επιστήμης πρέπει να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή και την πράσινη τεχνολογία στον τόπο μας. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας τόπος πράσινης βιομηχανίας» είπε κλείνοντας το χαιρετισμό του, με τη διαπίστωση πως η Verde.tec συμβάλλει στο να γίνονται πράξεις τα σχέδια αλλά και να ασκείται κριτική και αυτοκριτική για όλα όσα έγιναν ή απομένουν να γίνουν στο μέλλον.

Δημήτρης Βαργιάμης

Ο κ. Δημήτρης Βαργιάμης, πρώτος αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΒΥΕ, αναφέρθηκε στην αξία διοργανώσεων όπως είναι η έκθεση Verde.tec και το Verde.tec Forum, που προσφέρουν πολύτιμη γνώση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση, κάτι που επιδιώκει και το «Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων» της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) από το 2017.

«Οι εκθέσεις, επισήμανε ο κ. Βαργιάμης, είναι πολύ σημαντικές για μας και την ενημέρωσή μας όσο αφορά τις νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωσή τους στην επιχειρηματική μας ζωή. Γιατί, πολύ απλά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώσουν αυτές τις τεχνολογίες· πρέπει να έρθουν σε συνεργασία με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με τους ΟΤΑ, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, για εμάς, για τα παιδιά μας και για το μέλλον της χώρας μας».

Δημήτρης Οικονόμου

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Δρ. Σπύρος Οικονόμου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διοργάνωση της έκθεσης, «έναν χώρο στον οποίο αλληλεπιδρούμε, θα παρουσίαζα αυτή τη σκηνή (των εγκαινίων) που είμαστε όλοι μαζί, σαν μια Αγορά από τα αρχαία ελληνικά χρόνια, όπου όλοι προσπαθούσαν να πετύχουν το γενικό καλό…Η έκθεση αυτή είναι μια έκθεση πολιτισμού στις αρχές της κυκλικής οικονομίας με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην κοσμογονία αλλαγών που συντελείται και στην χώρα μας.

«Σήμερα, είπε, αυτό που βλέπουμε εδώ, είναι μια «Ντίσνεϋλαντ» για εμάς, για τους δημάρχους. Όλος αυτός ο εξοπλισμός μας ενθουσιάζει τόσο πολύ, όπως ένα παιδί θα πήγαινε στην Ντίσνεϋλαντ και θα ήθελε να τα αγοράσει όλα. Θα θέλαμε να τα αγοράσουμε όλα αυτά που βλέπουμε εδώ μέσα! Τέτοια είναι η διάθεση της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Έχουμε μια αυτοδιοίκηση η οποία αλλάζει, και δεν βλέπει πλέον το περιβάλλον ευκαιριακά».

Παναγιώτης Λαδακάκος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας «ΕΛΕΤΑΕΝ» κ. Παναγιώτης Λαδακάκος τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση στην ανάπτυξη των αιολικών και των ΑΠΕ, λόγω τόσο της κλιματικής κρίσης όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. «Προσπαθούμε να περάσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και γενικότερα από τα ορυκτά καύσιμα» είπε ο κ. Λαδακάκος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της «ΕΛΕΤΑΕΝ» προς τη διοργάνωση της έκθεσης που δίνει το βήμα για τη διάχυση τέτοιων μηνυμάτων.

Ηλίας Αποστολόπουλος

Τέλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι δήμοι είναι πλέον πρωταγωνιστές στην ανακύκλωση, στην ηλεκτροκίνηση και σε ό,τι άλλο σχεδιάζει η Πολιτεία, και πως στηρίζουν τη Verde.tec γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς των προσπαθειών των ΟΤΑ για το περιβάλλον.

Ωστόσο, ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε και μία άλλη ανάγκη που προκύπτει: «Η Πολιτεία, είπε, πρέπει να στηρίξει τους δήμους· πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στους δήμους για να μπορέσουν να φτάσουν στους πολίτες». Και καταλήγοντας, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους διοργανωτές της Verde.tec λέγοντας τα εξής: «Συγχαρητήρια στην “Τεχνοεκδοτική / T-Press” και στην ιδιοκτήτριά της κ. Μουρτά, που κάνει όλο αυτό τον αγώνα, και με τις εκθέσεις αλλά και με τα περιοδικά. Η ΚΕΔΕ και οι δήμοι είναι εδώ για να στηρίζουν διαχρονικά την έκθεση».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ