Η νέα ανάλυση της διαΝΕΟσις υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα νέο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στη γνώση. Η ανάλυση απαντά στο ερώτημα «πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα καινοτομίας».
«Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε αναπτυγμένες χώρες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία. Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, ωστόσο, στηρίζεται ελάχιστα σε αυτούς τους εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους. Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η στρατηγική της χώρας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης;» αναφέρει η διαΝΕΟσις
Η μελέτη απαντά και στο ερώτημα για το πώς μπορεί να ενδυναμωθεί το εγχώριο οικοσύστημα των startups.
Η πρόσφατη ερευνητική προσπάθεια δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2025, από τον Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Γιάννη Καλογήρου.
Συνοψίζοντας: Οικονομική μεγέθυνση έχουμε. Στην οικονομία της γνώσης βελτιωνόμαστε, αλλά ακόμη απέχουμε.
Η μελέτη του, με τίτλο «Τεχνολογία και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», αναλύει τη δυναμική σχέση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 50 χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται στην καινοτομία, τη γνώση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε η χώρα να ισχυροποιήσει τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Η μελέτη σκιαγραφεί, μεταξύ άλλων, τη σημερινή δομή και τις αδυναμίες του συστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, και προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις και προτάσεις πολιτικής που θα ενδυναμώσουν τα εγχώρια «οικοσυστήματα καινοτομίας» και την ελληνική οικονομία.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση, ενώ θα βρείτε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών της σημείων.