Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η τελική συνεδρία ενός ευρωπαϊκού έργου, του LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn), στο οποίο καταγράφηκαν επιστημονικά πλήρεις μέθοδοι αποδοτικότερης διαμόρφωσης και συντήρησης χώρων πρασίνου, μέσα από δύο πιλοτικές εφαρμογές σε 2 ελληνικούς δήμους, το Ηράκλειο Κρήτης και το Μαρούσι.
Το έργο ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2024 με την συγκεκριμένη εκδήλωση, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, η οποία και συγκέντρωσε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του LIFE GrIn.
Στην ημερίδα, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Στάθης Σταθόπουλος, ενώ τον συντονισμό των ομιλητών ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ.
ΟΤΑ και πράσινο
Η ΚΕΔΕ μετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn) με στόχο τη διάδοση πιλοτικά δοκιμασμένων τρόπων βιώσιμης διαχείρισης χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου και με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ).
Εντός του 2023 και του 2024 η ομάδα του ΙΜΔΟ έχει επισκεφτεί δημοτικά και γυμνάσια σχολεία στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Καλαμάτα, το Αίγιο, στην Ιστιαία, στα Γιάννενα, όπου έχουν ενημερώσει μαθητές και καθηγητές για την σημαντικότητα του αστικού και περιαστικού πρασίνου και πρακτικούς τρόπους διατήρησής του, ενώ μετά τη δημιουργία από την ΚΕΔΕ ενός δικτύου 13 δήμων ανά της Ελλάδα, έχουν γίνει αντίστοιχες επισκέψεις εκπαίδευσης σε τμήματα πρασίνων των ΟΤΑ.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την αναλογία πρασίνου στις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαθέτουν 2,4 και 2,7 τμ ενώ το Αμστερνταμ και η Χάγη 27 τ.μ.
Συζητήθηκαν ακόμη χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους απο ευρωπαικά ή και άλλα προγράμματα αλλά και οι δυσκολίες στην συντήρηση του πρασίνου.
Τα αποτελέσματα του έργου καθώς και ρεπορτάζ από τα όσα είπαν οι ομιλητές της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν στην έντυπη έκδοση του ECOTEC.
Κοινή παραδοχή από ειδικούς επιστήμονες αποτέλεσε η άποψη πως πλέον οι δήμοι δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέου πρασίνου στην πόλη αλλά και την διατήρηση του υφιστάμενου.
Το αστικό πράσινο αναμένεται να αποτελέσει την ασπίδα των πόλεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.