Στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός, πρόβαλλε την αναγκαιότητα η διεθνής κοινότητα να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, σχετικά με τις Κλιματικές Αλλαγές. Με νωπές ακόμη τις εικόνες της καταστροφής στη Θεσσαλία, από το πέρασμα του Daniel, o Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι και τόσο ενωμένα, σε δύο βασικούς τομείς: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι οποίοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
«Εάν εκλεγεί, η Ελλάδα θα καταστήσει το κλίμα και τη μετανάστευση κεντρικούς άξονες της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Θα το κάνουμε αυτό γιατί, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, η σημερινή συλλογική προσέγγιση της παγκόσμιας κοινότητας και στα δύο ζητήματα δείχνει ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την υλοποίηση της πολιτικής» ανέφερε από το βήμα της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πιρν από 12 μήνες, από το ίδιο βήμα, προειδοποίησε πως χωρίς πολυμερή συνεργασία οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν σύντομα ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. «Δώδεκα μήνες μετά, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, εδώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι καταστροφές
Στους σύνεδρους, περιέγραψε τις καταστροφές στην Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Λιβύη και η Ιταλία, ωστόσο παραδέχτηκε πως η κλιματική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για τα πάντα και πως «βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας».
Αυτό, θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων.
«Ξοδεύουμε «ψίχουλα» για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παγκόσμια Συμμαχία
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Σύνοδο για τις επιστολές που έστειλε στους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, οι οποίες μαζί με την Ελλάδα αποτελούν την ομάδα κρατών EU-Med 9.
Στην επιστολή του πρότεινε δύο λύσεις, βραχυπρόθεσμα, για το ζήτημα της προσαρμογής:
«πρώτον, να αναγνωρίσουμε ότι οι περιστάσεις απαιτούν πλέον να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Και, δεύτερον, να ηγηθούμε των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι».
Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ευρωπαϊκός Νότος και η Βόρεια Αφρική δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Καναδάς αυτό το καλοκαίρι, ή άλλες χώρες όπως το Πακιστάν, ο κ. Μητσοτάκης απεύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή». Ένα forum όπου θα μπορεί να παράγει νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, και πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά.
Προανήγγειλε επίσης, την πρόταση για συγκρότηση μιας συμμαχίας για την προσαρμογή στο πλαίσιο της ερχόμενης συνόδου για το κλίμα, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ακόμη θέματα: το ένα ήταν η συνεισφορά του αριθμού έγκαιρης ειδοποίησης «112» στην προειδοποίηση του πληθυσμού και στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής. Λύσεις, που χωρίς μεγάλο κόστος, αντιπροσωπεύουν το είδος της τεχνολογικής προσαρμογής που χρειαζόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το μέλλον.
Αναφέρθηκε, όμως, και στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χώρες που αντιμετωπίζουν τις δύο μεγαλύτερες κοινές προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και την μετανάστευση. Θέματα που τέθηκαν και στον Τούρκο πρόεδρο Erdoğan στη συνάντηση μαζί του, πριν λίγες ημέρες.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Πραγματικές ηγετικές ικανότητες θα απαιτηθούν από όλους μας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.




