ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΕξοπλισμόςΕΔΣΝΑ: Παράδοση εξοπλισμού σε δήμους

ΕΔΣΝΑ: Παράδοση εξοπλισμού σε δήμους

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ παρέδωσαν 65 υπερσύγχρονα, ηλεκτρικά απορριμματοφόρα,10 ειδικά οχήματα βιοαποβλήτων και 5 κλαδοτεμαχιστές, σε δήμους της Αττικής, συνολικής αξίας 58,24 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτης», στο Ίλιον, παρουσία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της περιβαλλοντικής κοινότητας.

Δηλώσεις

Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε ότι: «Οι Δήμοι μας αποκτούν μια σειρά από σημαντικά «όπλα», για να κάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων πιο αποτελεσματική, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο πράσινη και βιώσιμη καθημερινότητα. Η παράδοση του εξοπλισμού χρηματοδοτήθηκε από πόρους της πολιτείας και από ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια της Αττικής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση τα χρήματα που θα δοθούν, να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων».

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, κ. Χαράλαμπος Σιάτρας, ανέφερε ότι: «Ο στόλος των οχημάτων που παραδίδεται σήμερα είναι απολύτως απαραίτητος για τους Δήμους, έναντι της μάχης που δίνουν καθημερινά για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται, για την αύξηση της ανακύκλωσης, για τη μείωση του κόστους ταφή τους, και κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.  Ο ΕΔΣΝΑ διέρχεται περίοδο ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα. Ανασυγκρότηση επιβεβλημένη και αναγκαία, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει με επάρκεια στα νέα δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες της εποχής. Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι: Πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, πρακτικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων των Δήμων και οικονομική εξυγίανση του φορέα, ώστε να παραμείνει λειτουργικός και αποτελεσματικός παρά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε ότι:

«Συγχαίρουμε τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία του να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους, παραδίδοντάς τους νέα οχήματα περισυλλογής βιοαποβλήτων. Με χαρά επίσης είδαμε ότι στο ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης που έχει καταθέσει, καλύπτονται με επάρκεια όλες οι ανάγκες σε εξοπλισμό χωριστής συλλογής απορριμμάτων, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι ποσότητες και τα ποσοστά ανακύκλωσης στο Λεκανοπέδιο.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντάσσει μελέτη, προκειμένου να υπάρξει σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων με ευθύνη και έξοδα των υπόχρεων παραγωγών. Άρα, μια συμβουλή: δώστε έμφαση με τα οχήματα που θα πάρετε, στα νοικοκυριά. Εκεί είναι το μεγάλο ποσοστό των βιοαποβλήτων».

Παρουσίες

Το «παρών» στην τελετή παράδοσης του εξοπλισμού προς τους Δήμους έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Χριστίνα Κεφαλογιάννη, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Κωνσταντίνος Ζώμπος, Δυτικού Τομέα Βασίλειος Λώλος, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη, Οικονομικών Μαριάννα Τουμαζάτου, Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος,  Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Εβίνα Γιακουμάτου, Επιχειρηματικότητας & Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού Αλεξάνδρα Πάλλη, Παιδείας Έρρικα Πρεζεράκου, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Οδικής Ασφάλειας Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, Λειτουργίας ΚΤΕΟ Μπάμπης Αλεξανδράτος, Προώθησης & Προβολής Αγροδιατροφικών Προϊόντων  Δημήτριος Δαμάσκος, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Νίκος Χιωτάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γεωργία Βλάχου και Ελένη Αβραμοπούλου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Αθανασία Παπασπύρου και η Γενική Διευθύντρια Άννα Μεθυμάκη, από πλευράς ΕΔΣΝΑ ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Νίκος Λεβετσοβίτης, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Αβραμίδης και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη και η Γενική διευθύντρια της «Νέας Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» Έφη Φιλιοπούλου.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς παρέδωσε τα κλειδιά των νέων οχημάτων στους Δημάρχους, ενώ ακολούθησε επίδειξη του τρόπου καθαρισμού τους, από εκπρόσωπο του ανάδοχου.

Η προμήθεια και παράδοση των οχημάτων και μηχανημάτων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις των Δήμων στη διαχείριση βιοαποβλήτων, αλλά και τις προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ. Ειδικότερα:

Παράδοση-παραλαβή στους δήμους

Ηλεκτρικά απορριμματοφόρα (37 οχήματα)

Από δύο ηλεκτρικά απορριμματοφόρα παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αγίου Δημητρίου,  Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Παπάγου – Χολαργού, Χαλανδρίου και Ωρωπού. Από ένα ηλεκτρικό απορριμματοφόρο παραλαμβάνουν οι Δήμοι: Αγίας  Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Αίγινας, Ασπροπύργου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παιανίας, Πειραιά, Περάματος, Πετρούπολης, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Καφέ απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα (10 οχήματα)

Από ένα παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αγίας Παρασκευής, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου – Χολαργού, Περάματος Χαϊδαρίου και Ωρωπού.

Κλαδοτεμαχιστές (5 τεμάχια)

Κλαδοτεμαχιστές πράσινων αποβλήτων παραλαμβάνουν οι Δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά): Αίγινας, Ασπροπύργου (τον έχει ήδη παραλάβει), Μαραθώνα, Παπάγου – Χολαργού και Σπάτων – Αρτέμιδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ