Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν μέσω των Συνεκπροσώπων τους, Έλενα Μπότση και Δήμητρη Πολιτόπουλο, στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα, και την ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης, σχετικά με την κοπή δέντρων και θάμνων από την Πολιτική Προστασία, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποία έγινε η συγκεκριμένη ενέργεια.
«…με τον πλέον ακατάλληλο και καταστροφικό τρόπο. Η κοπή της βλάστησης έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να έχουν εξεταστεί άλλα μέσα πυροπροστασίας όπως αισθητήρες καπνού, κάμερες κ.λπ. για ευαίσθητα οικοσυστήματα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν βαρέα μηχανήματα παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ διενήργησαν την αυτοψία στο Εθνικό Πάρκο, έκτασης, 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φιλοξενεί 300 είδη ορνιθοπανίδας και σπάνια είδη χλωρίδας, όπως η μαύρη τουλίπα, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον υγρότοπο ως την Μακαρία Πηγή και ειδικότερα στο δάσος κουκουναριάς, όπου διαπίστωσαν και τον αυθαίρετο «καθαρισμό» με εκχέρσωση της βλάστησης σε ένα πλάτος 2-6 μέτρων εκατέρωθεν των δρόμων.
Μετά την επίσκεψη στο Πάρκο, που πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εκφράζοντας τα εξής ερωτήματα:
-Με βάση ποια μελέτη γίνεται η αποψίλωση 1.400 στρεμμάτων σε σημείο που επιτρέπεται αυστηρά και μόνο η επιστημονική έρευνα και παρακολούθηση της προστατευόμενης μοναδικής χλωρίδας και πανίδας;
-Υπήρχε σχέδιο δασοπροστασίας για την συγκεκριμένη περιοχή;
-Είναι ο Ιούλιος η κατάλληλη εποχή για μια τέτοια επέμβαση; Υπάρχει σχετική έγκριση από την καθ’ ύλη αρμόδια Δασική Υπηρεσία που εδώ και πάνω από έναν αιώνα διαχειρίζεται τα δάση της χώρας βάση του Συντάγματος;
-Τέλος, υπάρχει πρωτόκολλο για διάθεση των κλαδεμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο για παραγωγή κόμποστ από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο;
Ένα ακόμη θέμα που θίγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι πως ο Φορέας Διαχείρισης έχει πλέον στην ευθύνη μία πολύ εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει Λαύριο, Λεγραινά, Σούνιο και Νήσο Πάτροκλο, ενώ διαθέτει συνολικά 12 άτομα προσωπικό εκ των οποίων μόνον 5 φύλακες.




