Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΆρθρα«AI & Peace»: Ημερίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

«AI & Peace»: Ημερίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χρειάζεται ρύθμιση και εκδημοκρατισμός της ΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

(Το μήνυμα της εκδήλωσης)

  • Εύα Καϊλή (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): «Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία για να προλάβουμε να θέσουμε όρους στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε αυτή να συμπληρώνει και να στηρίζει τον άνθρωπο, και όχι να τον αντικαθιστά».

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας, γι’ αυτό η ορθή ανάπτυξη και η νόμιμη και ευσυνείδητη χρήση της, όπως επίσης η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, πρέπει να έχουν αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και της κοινωνίας στο σύνολό της, με σεβασμό στους θεσμούς και με τρόπο ωφέλιμο για το μέλλον όλων μας –ειδικότερα, μάλιστα, σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας, όπως είναι η σημερινή.

Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας  «AI & Peace», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Εύας Καϊλή.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να εξελίσσεται σε επιτακτική ανάγκη, αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αλλάζει τα δεδομένα εντός και εκτός Ευρώπης, στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα των νέων τεχνολογιών, τις  προκλήσεις που φέρνουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστεί και να εκδημοκρατιστεί η χρήση τους.

Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης απηύθυνε ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος τοποθετήθηκε ακροθιγώς επί της γενικής θεματικής.

  • Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη & Χάραξη Πολιτικής», συμμετείχαν ως ομιλητές η κ. Καϊλή, ο κ. Δήμας και ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Παναγιώτης Δουδωνής.
  • Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ενότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Κοινωνικός Αντίκτυπος», με ομιλητές το στέλεχος του The Future Society κ. Νίκη Ηλιάδη και το συνιδρυτή της Homo Digitalis κ. Στέφανο Βιτωράτο. Συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Κουτσούμπας, συνιδρυτής του WeFor.

Επίσημες δηλώσεις

Η κ. Εύα Καϊλή δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, όπως και όλους όσους παρευρέθηκαν. Το θέμα της ημερίδας ήταν εξαιρετικά επίκαιρο. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν τα βασικά της ψηφιακής εποχής και να τα εντάξουν στη σκέψη τους. Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία για να προλάβουμε να θέσουμε όρους στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε αυτή να συμπληρώνει και να στηρίζει τον άνθρωπο, και όχι να τον αντικαθιστά».

O κ. Χρίστος Δήμας ανέφερε: «Χωρίς καμία αμφιβολία, η πρόοδος της τεχνολογίας γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντικαταστήσει πολλές οντότητες και διαδικασίες και αποτελεί πλέον ενεργό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, είναι αρκετά τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ερωτήματα που εγείρονται. Η μεγάλης κλίμακας αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενδέχεται να δημιουργήσει ριζικές αλλαγές στην απασχόληση».

Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου τόνισε: «Το μέλλον δεν προβλέπεται. Προσπαθούμε ουσιαστικά να διαμορφώσουμε εναλλακτικά διαφορετικά μέλλοντα και διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για το επιθυμητό μέλλον που μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε. Tα επιθυμητά μέλλοντα που μπορεί να έχουν τη σύζευξη του ανθρώπου και τη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι το διαρκώς επαναλαμβανόμενο ερώτημα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες, ανεξαρτήτως πανδημίας, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πολέμου».

Ο δρ. Παναγιώτης Δουδωνής συμπλήρωσε: «Η πρωτοβουλία των ELONTECH και WeFor έφερε κοντά σημαντικούς ανθρώπους, ανοίγοντας και στη χώρα μας τη συζήτηση για τη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και χάραξης πολιτικής. Πρόκειται για μια συζήτηση με όρους παρόντος και κυρίως μέλλοντος, γιατί η παρουσία της AI στην εθνική και παγκόσμια πολιτική θα γίνεται όλο και πιο έντονη, όλο και πιο σημαντική. Πρέπει λοιπόν να συζητούμε, αλλά και να προετοιμαστούμε άμεσα σε θεσμικό επίπεδο».

Διοργάνωση και χορηγοί

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν το  Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες ΕLONTech και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση WeFor.

Υποστηρικτές επικοινωνίας: ΑCTION Global Communications, περιοδικό Μετάδοση Ισχύος και TPress web tv.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε μέσω live streaming. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ