Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑνδρέας Μπουντουβής: Ο πρύτανης του ΕΜΠ μιλά στο Ecotec για την μετάβαση στην μεταλιγνιτκη εποχή και...

Ανδρέας Μπουντουβής: Ο πρύτανης του ΕΜΠ μιλά στο Ecotec για την μετάβαση στην μεταλιγνιτκη εποχή και την Κυκλική Οικονομία

Συνέντευξη στο Μιχάλη Σταθακόπουλο

Αν μιλάμε για απολιγνιτοποίηση, κυκλική οικονομία, προστασία από τις κλιματικές αλλαγές, καινοτομία και εφαρμογή τους στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να το κάνουμε αγνοώντας τη γέφυρα εκείνη που θα μας μεταφέρει στην αντίπερα όχθη, απ’ το σημερινό παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης. Και η γέφυρα αυτή είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που θα έχει και πάλι το σημαντικότερο ρόλο: να χτίσει το νέο μέλλον με τη γνώση και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει.

Όλα πλέον περνούν μέσα από τις πύλες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και η καλύτερη αρχή του νέου έτους για το Ecotec, ήταν η συνέντευξη του καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών και πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή, με αφορμή το διαγωνισμό καινοτομίας «Green Tech Challenge».

Η πιο πρόσφατη δράση του ΕΜΠ ήταν η συμμετοχή στη δημιουργία του θεσμού «Green Tech Challenge», μια πρωτοβουλία που στήριξε από την πρώτη στιγμή το Ecotec. Αποτελεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία την είσοδο στο νέο μέλλον;

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της ζητούμενης στις μέρες μας μετάβασης σε μια «πράσινη οικονομία» με δίκαιο τρόπο για όλους τους πολίτες.

Το “Green Tech Challenge”, με την ευκαιρία του οποίου μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα να συνομιλούμε, αποτελεί μια πετυχημένη πρωτοβουλία της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος του είναι να αναδείξει πράσινες καινοτόμες ιδέες σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια, οι έξυπνες και βιώσιμες πόλεις και τα «πράσινα» προηγμένα προϊόντα και τεχνολογίες.

Η πρωτότυπη αυτή δράση ξεκίνησε το Μάιο του 2018. Αποτελεί στην ουσία μια πλατφόρμα, ένα χώρο στον οποίο διαμορφώνονται και παρουσιάζονται οι ιδέες των ερευνητικών ομάδων που διαγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την καινοτομία, με απώτερο στόχο τη σύνδεση του παραγωγικού ιστού της χώρας με την τεχνογνωσία που παρέχει το ΕΜΠ και την καλλιέργεια ενός πνεύματος πράσινης επιχειρηματικότητας στους συμμετέχοντες.

Η δράση αποτελεί, επίσης, ένδειξη ότι το Ίδρυμα μας μένει συνεχώς προσηλωμένο στο στόχο του, αυτόν της προαγωγής των επιστημών και της τεχνολογίας.

– Ποια είναι σήμερα η σχέση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την πράσινη καινοτομία;

Η καινοτομία, και μάλιστα η τεχνολογική καινοτομία, αποτελεί έναν από τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του μεγαλύτερου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας μας, το οποίο έχει να επιδείξει μια σειρά πρωτοπόρων τεχνολογικών καινοτομιών. Ενδεικτικά, εδώ και σαράντα χρόνια, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο μελετά, σχεδιάζει και αναπτύσσει:

–              Εξελιγμένες πτέρυγες για ανεμογεννήτριες, μια δραστηριότητα που συνεχίζεται και σήμερα.

–              Ηλιακά συστήματα θέρμανσης.

–              Πρωτοπόρα έργα γεωθερμίας και εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας.

–              Φωτοβολταϊκά ενταγμένα στο κτίριο ή στις οροφές θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, για την ευαισθητοποίηση των φοιτητών μας στη νέα πράσινη καινοτομία.

–              Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και διεργασίες.

–              Έξυπνα συστήματα αυτοματισμού.

–              Συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και κομποστοποίησης με στόχο την κυκλική οικονομία.

Πυξίδα για την επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των σπουδαστών μας –καθώς και για την ερευνητική δραστηριότητα του Ιδρύματος σήμερα– αποτελεί βεβαίως η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η οποία περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για: α) την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία, β) την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και γ) τη μείωση της ρύπανσης. Ταυτόχρονα, η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» εξηγεί και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση προς την «πράσινη» οικονομία.

Ο στόχος που έχει τεθεί, το να γίνει η Ευρώπη η πρώτη παγκοσμίως κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ήπειρος έως το 2050, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αναπροσανατολισμό τους προς ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Η έρευνα και η «πράσινη καινοτομία» αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιτάχυνση και καθοδήγηση των αναγκαίων αλλαγών, καθώς και στην ανάπτυξη και επίδειξη λύσεων απαλλαγμένων από κινδύνους.

Αντίστοιχο κεντρικό ρόλο έχει η έρευνα και η πράσινη καινοτομία στις δραστηριότητες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως τεχνολογικό ίδρυμα εργαζόμαστε μεν σε τεχνολογικά καινοτόμες πράσινες λύσεις, αλλά αναγνωρίζουμε και τη στενή σχέση μεταξύ επιχειρηματικότητας και περιβάλλοντος.

 

Ολόκληρη την συνέντευξη, μπορείτε να την διαβάσετε στο τεύχος Ιανουαρίου 2021:

https://www.ecotec.gr/ta-periodika-mas/#No-167-24

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ