Διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών κι Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξε το δρόμο προς τα βιώσιμα καύσιμα στις αερομεταφορές, τα πλεονεκτήματα τους αλλά και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα.
Με τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου με τίτλο «Sustainable Aviation Fuels – Time for take off». Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, στις 7-8 Νοεμβρίου.
Απευθυνόμενη στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου, η Υφυπουργός ανέδειξε τον κομβικό ρόλο των αερομεταφορών για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που κυοφορεί η απανθρακοποίηση του κλάδου με την βαθμιαία διείσδυση βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών (Sustainable Aviation Fuels-SAF), πρώτα βιοκαυσίμων και στη συνέχεια συνθετικών καυσίμων.

Ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στα εμπόδια της ανάπτυξης των βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών ενώ η εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μαρία Γεωργιάδου τόνισε το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ευρώπης για την επίτευξη των στόχων του 2030, καθώς διαθέτει ήδη τεχνολογία και παραγωγικές εγκαταστάσεις για βιοκαύσιμα αερομεταφορών
Ο εκπρόσωπος της HELLENiQ ENERGY κ. Μιχάλης Παπάζογλου στην ομιλία του γνωστοποίησε ότι η εταιρεία μελετά σχέδιο επένδυσης για παραγωγή SAF.
Ο εκπρόσωπος της MOTOR OIL κ. Σπύρος Σβορώνος τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την διακίνηση SAF, ενώ παράλληλα αξιολογεί τις δυνατότητες για εγχώρια ανάπτυξη SAF, που βέβαια εξαρτώνται από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς.
Ο κ. Γιώργος Γοβατζιδάκης, εκπρόσωπος της AEGEAN, επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι η μοναδική στην Ελλάδα και μια από τις λίγες στην Ευρώπη που ήδη χρησιμοποιεί SAF στις πτήσεις της. Είναι δε πρόθυμη να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία με σκοπό την αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας στα αεροδρόμια και της κατανάλωσης SAF στις πτήσεις χωρίς να μετακυλήσει, το οποιοδήποτε βάρος στον καταναλωτή.
Στη συνέχεια, διεθνείς εμπειρογνώμονες ανέλυσαν τις δυνατότητες και τις παραμέτρους παραγωγής και χρήσης των βιώσιμων καυσίμων μεταφορών συμφωνώντας πως κινούμαστε μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ειδικά για τα συνθετικά καύσιμα αερομεταφορών, είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και κινδυνεύουν να μην επιτευχθούν.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε από τις Βρυξέλλες και ο Ευρωβουλευτής, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.
Αναλυτική αναφορά στο συνέδριο θα υπάρχει στο τεύχος του Ecotec (τεύχος Νοεμβρίου) καθώς το περιοδικό ήταν χορηγός επικοινωνίας.