Απορρίμματα και διαμάντια

Τα σκουπίδια στην Ψέριμο, κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου, αναδύουν οσμή που καλύπτει το άρωμα του φασκόμηλου, της ρίγανης, και του θυμαριού, τρία χαρακτηριστικά του νησιού. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου βιώνει μια δύσκολη πραγματικότητα, έτσι όπως την περιγράφει, ο Θοδωρής Τσιμπίδης, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο μοναδικός υπάλληλος που έχει διοριστεί από το δήμο Καλύμνου για τη συλλογή των απορριμμάτων στο νησί, παραμένει εδώ και μήνες απλήρωτος, ενώ το όχημα για την συλλογή των απορριμμάτων έχει αδρανοποιηθεί εδώ και καιρό τώρα λόγω βλάβης” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κι όμως, δεν είναι μόνον αυτή η εικόνα…

Ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων για τους εναπομείναντες κατοίκους, περίπου 25, οι οποίοι ζουν σε ένα πανέμορφο και γόνιμο νησί… “και έως πρόσφατα παραγωγική θάλασσα” όπως αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Κάποτε στο νησί ζούσαν έως και 500 κάτοικοι, ενώ στο σχολείο του νησιού φοιτούσαν κάποτε έως και 130 παιδιά. Όπως, συμβαίνει, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι κάτοικοι σταδιακά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.

“Η παντελής έλλειψη διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων που αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων για τους Ψεριμιώτες, κατέστρεψε τις πηγές εσόδων τους από τη θάλασσα. Η μονάδα κεραμοποιίας του νησιού, η οποία αξιοποιούσε τον εξαιρετικής ποιότητας άργιλο της Ψερίμου προσέφερε σημαντικές θέσεις εργασίας, παράγοντας ένα ποιοτικό προϊόν, εξαγώγιμο στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Όμως και αυτή έκλεισε χωρίς να προκαλέσει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον στους ευαίσθητους πολιτικούς που κόπτονται για τα μικρά νησιά της παραμεθορίου” αναφέρει ο εκπρόσωπος του Αρχιπελάγους.

Παρά την απαξίωση, η Ψέριμος, ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο, 4,5 μίλια από τα μικρασιατικά παράλια, έκτασης 14,615 km2, συνεχίζει την προσπάθεια της επιβίωσης, και της προσπάθειας να παραμείνουν οι ομορφιές του αναλλοίωτες και ανεπηρέαστες από την ερημοποίηση.

Τα Περιοδικά μας