Λεσσεψιανός μετανάστης στο Αιγαίο…

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, καλεί, όποιον εντοπίσει ασυνήθιστο θαλάσσιο είδος να στείλτε σχετική φωτογραφία και τις ανάλογες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση observations@archipelago.gr ή στη σελίδα του Ινστιτούτου Αρχιπελάγους στο facebook. Αφορμή για την συγκεκριμένη πρόσκληση αποτέλεσε η πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του ξενικού είδους ψαριού Cheilodipterus novemstriatus. Ο εντοπισμός της εισόδου του, έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο από μέλος του Παρατηρητηρίου Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Το Cheilodipterus novemstriatus ήρθε από την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού ενώ από το 2010 έχει εισβάλει στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ ως Λεσσεψιανός μετανάστης.
Σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, το συγκεκριμένο είδος, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αρκετές φορές στην ανατολική Ρόδο, από τον δύτη Ευγένιο Λουδάρο σε νερά με βάθος 8- 9 μέτρων, κοντά στον επίσης αλλόχθονο μακράκανθο αχινό Diadema setosum. Η πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του ξενικού είδους ψαριού Cheilodipterus novemstriatus έγινε δεκτή ως επιστημονική δημοσίευση στο άρθρο “New Alien Mediterranean Biodiversity Records (October 2020)” του περιοδικού Mediterranean Marine Science.

Αν δείτε κάτι δηλώστε το

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναφέρεται κάθε εντοπισμός ξενικού ή εισβολικού είδους που μπορεί να γίνει από όλους μας στην κατάδυση, στο ψάρεμα ή στο κολύμπι. Οι αναφορές από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρούνται στη βάση δεδομένων ELNAIS – Ellenic Network on Aquatic Invasive Species https://elnais.hcmr.gr/του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και σε σχετικές μεσογειακές βάσεις δεδομένων. Έτσι μπορούν οι επιστήμονες να έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσύστηματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών μας γενικότερα.

Πληροφορίες Αρχιπελάγους

Είναι γεγονός ότι οι θάλασσες μας αλλάζουν και ότι όλοι μας πρέπει να παρατηρούμε και να μάθουμε να ζούμε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται:
> 1000 ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο
> 650 ξενικά είδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς
> 100 είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα

Ο Φερντινάντ Ντε Λεσσέψ και οι θαλάσσιοι μετανάστες

πηγή φωτό: https://panama.lindahall.org/

Ηταν ο αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του έργου της διώρυγας του Σουέζ (Ferdinand de Lesseps, 1805 – 1894). Προς τιμήν του, η μετανάστευση θαλάσσιων οργανισμών της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στη Μεσόγειο, ονομάστηκε Λεσσεψιανή μετανάστευση και οι θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι περνούν τη διώρυγα από την Ερυθρά Θάλασσα καταλήγοντας στη Μεσόγειο, ονομάζονται λεσσεψιανοί μετανάστες. (Με πληροφορίες από την wikipedia).