Αρχιπέλαγος: Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο

Σύμφωνα με το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους «Ναυτίλος» κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέσα σε δύο 24ωρα (Δευτέρα 23/05/22 και Τρίτη 24/05/2022).

Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου κάνουν λόγο για την πιθανή πηγή των εκρήξεων αυτών που βάζει σε κίνδυνο  τους πλυθησμούς των θηλαστικών που ζουν στην περιοχή και που πιθανολογείται πως προέρχονται από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης.

«Η ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφουμε σχεδόν καθημερινά, σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Καταγράφουμε, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής» αναφέρει το Ινστιτούτο.

Σε αυτό το διήμερο, το πλήρωμα του «Ναυτίλος» παρατήρησε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αναφέρει στην ανακοίνωση του, πως το ζήτημα δεν είναι ποιά χώρα προκαλεί τις θαλάσσιες εκρήξεις, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις που προξενούνται στα οικοσυστήματα.

«Ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά και το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους» καταλήγει η ανακοίνωση του Αρχιπελάγους.

Η Ελλάδα

Σχετικά με το αποτύπωμα των στρατιωτικών ασκήσεων στα θαλάσσια οικοσυστήματα οι ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα, ωστόσο όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εφαρμόζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο και διαδικασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ασκήσεων στη θάλασσα.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» παραμένει στην ευρύτερη περιοχή, και σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν τραυματισμένων ή νεκρών θαλάσσιων ζώων.

Ελέγξτε επίσης

Το Μυστικό Του Αιγαίου πρέπει να προστατευτεί…

Οι Κοραλλιγενείς Οικότοποι βρίσκονται στα βαθιά νερά της Μεσογείου και ιδίως στο Αιγαίο, που συναντώνται …

Τα Περιοδικά μας