Τα φωτοβολταϊκά panels

Athens Metro Mall: Το Πράσινο Εμπορικό Κέντρο

Το πρώτο στην Ελλάδα που μέτρησε το ανθρακικό του αποτύπωμα

Επιμέλεια:Μ.Σταθακόπουλος

Το Athens Metro Mall είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο που μέτρησε το ανθρακικό του αποτύπωμα, με σκοπό την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής του επίδοσης και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την καθημερινή λειτουργία του.

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνει έως και 30% σε σχέση με αντίστοιχες συμβατικές τεχνολογίες. Τα σύγχρονα στοιχεία της κατασκευής του, που περιλαμβάνουν καινοτόμες τεχνολογίες κι εφαρμογές το ανάγουν σε βιοκλιματικό κτίριο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος έγινε από τη Global Challenges και την Climatepartner τη μόνη πιστοποιημένη εταιρεία για τις online διαδικασίες υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος.
Τα αποτελέσματα από τη μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι τα εξής:

Κάθε επισκέπτης του Athens Metro Mall παράγει 3,19 Kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όταν η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 24,1 Kg ανά άτομο την ημέρα (ΙΕΑ, International Energy Agency 2010). Αντίστοιχα στην Ευρώπη η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ισοδυναμεί με 24,6 Kg ανά άτομο την ημέρα (WRI, World Resources Institute 2010).

Επίσης, η λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με panels πολυκρυσταλλικού πυριτίου, εγκατεστημένης ισχύος 53 KWp, σε συνδυασμό με τεχνολογικές καινοτομίες υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν στην αποτροπή περίπου 65 τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, σε διάρκεια ενός έτους, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 30%. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Athens Metro Mall ισοδυναμεί με 521,4 kwh ανά τετραγωνικό την ημέρα, ποσότητα συμβατή με τα στάνταρ του Αμερικάνικου Οργανισμού για την Προστασία του Περιβάλλοντος (E.P.A).

Η πρόσβαση στα Εμπορικά Κέντρα αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλεται κυρίως στην επιλογή του τρόπου μετακίνησης. Το Athens Metro Mall λόγω του ότι είναι χωροθετημένο σε μια από τις πιο κεντρικές αρτηρίες του αστικού ιστού, η οποία εξυπηρετείται από γραμμή του Μετρό, αλλά και από γραμμές ΟΑΣΑ, συμβάλλει στην «πράσινη» μετακίνηση τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον (το 85% του Εμπορικού έρχονται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ το 15% με αυτοκίνητο).
SeparatorBetweenMainTextsΕπιπλέον, το Athens Metro Mall επιτυγχάνει μειωμένη κατανάλωση νερού καθώς διαθέτει δεξαμενή ομβρίων για το πότισμα των περιοχών πρασίνου στους εξωτερικούς χώρους και συστήματα με φωτοκύτταρα στις βρύσες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Ως εκ τούτου, η μηνιαία κατ’ άτομο κατανάλωση νερού φθάνει τα 0,8554 λίτρα, ποσότητα που βάσει της μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος κρίνεται ιδιαιτέρως μικρή. Όσον αφορά στο σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Εμπορικό Κέντρο, αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι από την αρχή λειτουργίας του εμπορικού κέντρου τον Νοέμβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011, συγκεντρώθηκαν 512,46 τόνοι μεικτών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μέσω των ειδικά τοποθετημένων μπλε κάδων ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και κάδων (τύπου καμπάνας) για την αποκλειστική συγκέντρωση γυαλιού στους εξωτερικούς χώρους. Από αυτά το 41% των απορριμάτων, με τη διαδικασία διαλογής, διατέθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση ενώ το περίπου 33% ήταν μη αξιοποιήσιμα υλικά.

Το Athens Metro Mall, υποστήριξε ενεργά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την υλοποίηση δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και την ενημέρωσή του για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται το Εργαστήρι παιδικής ανακύκλωσης RE-USE IT και το Test Οικολογικού Αποτυπώματος μέσω του οποίου το κοινό ενημερώνεται για το ποσό της ενέργειας που καταναλώνει καθημερινά και τους τρόπους μείωσης του συγκεκριμένου ποσού ενέργειας, καθώς και το Reused Fashion Day όπου οι επισκέπτες μπορούν να μεταποιήσουν παλιά τους ρούχα, με σκοπό την εξοικονόμηση πολλών λίτρων νερού που χρειάζονται για την παραγωγή κάθε ρούχου

ΠΡΟΦΙΛ: το Athens Metro Mall

Το Athens Metro Mall με πέντε ορόφους για αγορές και ψυχαγωγία, αποτελεί τη νέα εμπειρία καταναλωτών για κάθε στιγμή. Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ακριβώς μπροστά στο μετρό του Αγίου Δημητρίου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, αποτελώντας το μοναδικό εμπορικό κέντρο που προσφέρει τόσο μεγάλη ευκολία πρόσβασης. Το Athens Metro Mall παρέχει στους επισκέπτες του, 85 καταστήματα ηγετικών brands που καλύπτουν κάθε ανάγκη, 18 χώρους εστίασης, 5 κινηματογραφικές αίθουσες, Super Market, παιδότοπο, τράπεζα και 1200 θέσεις πάρκινγκ. Τέλος, η ιδιαίτερη κατασκευή του, οι αρχιτεκτονικές γραμμές, ο άφθονος φωτισμός και το έντονο υγρό και πράσινο στοιχείο δημιουργούν τον ιδανικό χώρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας εναρμονισμένο με το αστικό περιβάλλον.

Athens Metro Mall: Με περιβαλλοντική ευαισθησία

Το Athens Metro Mall έχει σχεδιασθεί και λειτουργεί με άξονα την εξοικονόμηση πόρων και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά που το ανάγουν σε βιοκλιματικό κτίριο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Διαθέτει σύγχρονα, προσαρμοσμένα σε βιοκλιματικό κτίριο παθητικά και ενεργητικά συστήματα και φωτοβολταϊκά panels, που καλύπτουν 500 τ.μ. της ανατολικής πλευράς του κτιρίου, επιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 30%.

Ελέγξτε επίσης

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο νόμιμων εκπροσώπων διυλιστηρίου για περιβαλλοντική ρύπανση

Υπήρχαν διαρροές, εκπομπές και αποθέσεις επικίνδυνων αποβλήτων και οι αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της …