Αθήνα-Βελιγράδι μαζί στην ανθεκτικότητα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων με έμφαση, εκτός των άλλων στη βιωσιμότητα των πόλεων. Με την υπογραφή του μνημονίου, Αθήνα και Βελιγράδι θα συνεργαστούν στενά σε καίριους τομείς, όπως στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ανθεκτικότητα των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα αναπτύξουν σχέσεις βάσει του περιεχομένου του μνημονίου, στους παρακάτω τομείς:

– Στην αστική ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και τις «έξυπνες» λύσεις

Αθήνα και Βελιγράδι, θα ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τις αντίστοιχες πρακτικές σχεδιασμού που αφορούν τους χώρους πρασίνου, τις δημόσιες πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους. Συγκεκριμένα, οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και τεχνογνωσία σε τομείς που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων, όπως η ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτιρίων, η πρόληψη φυσικών καταστροφών ή ο σχεδιασμός έκτακτων αναγκών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προσπάθειες βελτίωσης της ψηφιοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών που βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών.

-Στην προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας

Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, της αειφορίας της φύσης, καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας εν γένει, της ενεργειακής απόδοσης και της επίτευξης ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα. Οι δήμοι θα διερευνήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης κοινών περιβαλλοντικών έργων στο πλαίσιο διεθνών πρωτοβουλιών ή δικτύων με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Η συνεργασία που υπογράφηκε ανάμεσα στους δύο δημάρχους, Κώστα Μπακογιάννη και Zoran Radojičić θα γίνει ακόμη πιο δυναμική στο πλαίσιο του νέου Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40 Balkan Cities Network) εν όψει και της πρώτης επίσημης Συνόδου που θα φιλοξενήσει η ελληνική πρωτεύουσα το 2022, εγκαινίασαν στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Βελιγραδίου Zoran Radojičić.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Γ. Στασινός: Το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου η ανθεκτικότητα

Για το μέλλον του τεχνικού κόσμου, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, στο …

Τα Περιοδικά μας