Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧάρης Χρηστίδης,Διευθύνων σύμβουλος της BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε. «Η BayWa r.e. τοπο...

Χάρης Χρηστίδης,Διευθύνων σύμβουλος της BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε. «Η BayWa r.e. τοποθετείται πλέον ενεργά και στην ελληνική αγορά»

Ένας από τους μεγαλύτερους χονδρεμπόρους φωτοβολταϊκών συστημάτων με εξειδίκευση στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού μιλά στο Ecotec για τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας, τη φιλοσοφία της, το portfolio και τα νέα έργα, καθώς επίσης για τις προοπτικές των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, αλλά και για τις τεχνολογικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν ήδη το δικό τους ρόλο στο νέο ενεργειακό δρόμο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Η χώρα μας, με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), φιλοδοξεί πρωταγωνιστήσει στην στην αυτονομία και στην αδιάλειπτη τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η συνέντευξη με τον κ. Χάρη Χρηστίδη που πρόσφατα ανέλαβε –ως διευθύνων σύμβουλος της BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε.– την τοποθέτηση του ομίλου BayWa r.e. στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εμπειρία του και η δυναμική της εταιρείας θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε μια αγορά που αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας.

 

– Πώς δραστηριοποιείται η BayWa r.e. στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και τι αλλάζει με την είσοδο της BayWa r.e. Solar Systems;

Η BayWa r.e. διευρύνει την τοποθέτησή της στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, εγκαθιδρύοντας ακόμα έναν σημαντικό πυλώνα δραστηριότητας του ομίλου στη χώρα. Μετά την είσοδό της πριν 10 χρόνια στην Ελλάδα με αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών σταθμών, και τη μετέπειτα τοποθέτησή της με εστίαση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων βιομηχανικής κλίμακας, σήμερα ξεκινάει η δραστηριότητα του ομίλου στη χώρα με εξειδίκευση στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Η BayWa r.e., ένας εκ των μεγαλύτερων χονδρεμπόρων φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως, τοποθετείται πλέον ενεργά και στην ελληνική αγορά. Στηριζόμενοι σε πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, προσθέτουμε αξία στην αλυσίδα προμηθειών και παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε εγκαταστάτες και τεχνικές εταιρείες για οικιακά και εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα.

Στόχος μας είναι, αξιοποιώντας τις κεντρικές συμφωνίες μας με τους κορυφαίους οίκους παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως, τις συνέργειες από την τοποθέτησή μας στις μεγαλύτερες διεθνείς φωτοβολταϊκές αγορές και τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από τους ενοποιημένους όγκους πωλήσεων του ομίλου, να παρέχουμε στον Έλληνα συνεργάτη μας άμεση πρόσβαση και διαθεσιμότητα στα ισχυρότερα brand του κλάδου, στους πλέον ανταγωνιστικούς όρους.

 

– Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας και το συγκριτικό πλεονέκτημα από τη διεθνή εμπειρία της σε μια μεσογειακή και ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα;

Στην BayWa r.e., συνηθίζουμε να λέμε «we r.e.think energy», αφού στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την ενέργεια, τον τρόπο που παράγεται, το πώς την αποθηκεύουμε, αλλά και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ως η πλέον αναγκαία συνθήκη για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ως κορυφαίος παίχτης παγκοσμίως στον κλάδο των ΑΠΕ, επικεντρωνόμαστε στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα και στην τεχνογνωσία μας για να βρίσκουμε νέες λύσεις, να διευρύνουμε τα τεχνολογικά όρια και να αναθεωρούμε τα πρότυπα υπηρεσιών, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος της BayWa r.e. για τους συνεργάτες μας είναι να παρέχουμε εξατομικευμένες λύσεις και εξειδικευμένη υποστήριξη και συμβουλευτική, συμμετέχοντας σε μια συνεργασία που θα μετατρέψει ένα καλό έργο σε ένα σπουδαίο έργο.

Ήδη σήμερα, η ίδια η εταιρεία λειτουργεί με 100% ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, και παραμένουμε προσηλωμένοι στο δικό μας ταξίδι βιωσιμότητας.

Η ευρύτατη διεθνής δραστηριότητα του ομίλου μάς έχει φέρει σε ηγετική θέση στην παγκόσμια ανάπτυξη έργων, στην προμήθεια υπηρεσιών και στη διανομή και παροχή λύσεων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά σε χώρες με αξιοσημείωτη προοπτική, όπως η Ελλάδα.

Η μεγάλη μας εμπειρία σε άλλες μεσογειακές χώρες περιλαμβάνει εμβληματικά έργα, όπως είναι η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην οροφή του κέντρου logistics της Mercedes Italia στη Ρώμη, με εγκαταστημένη ισχύ περίπου 500kWp, χάρη στην οποία εγκατάσταση αποτρέπεται η έκλυση έως και 300 τόνων CO2 τον χρόνο.

Αντίστοιχα, στην οροφή του Nervi Hall στο Βατικανό, 2.394 φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2008 παράγουν ακόμα και σήμερα 300 MWh ετησίως, ενώ το ηλιακό πάρκο Don Rodrigo στη Σεβίλη της Ισπανίας, με περισσότερα από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια, καλύπτει την ετήσια κατανάλωση περίπου 93.000 μέσων ισπανικών νοικοκυριών.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την παρακαταθήκη, να προσθέσουμε αξία και στα ελληνικά έργα και να κάνουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς.

 

– Ποιο είναι το portfolio της εταιρείας και σε ποια έργα θα απευθυνθεί στο άμεσο μέλλον;

Η BayWa r.e. Solar Systems προσφέρει ένα ευρύ φάσμα φωτοβολταϊκών πλαισίων, μετατροπέων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, βάσεων στήριξης και περιφερειακού εξοπλισμού, επιλέγοντας με γνώμονα την υψηλή απόδοση, την κορυφαία ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος σε βάθος χρόνου. Διαθέτουμε προτάσεις για όλες τις φωτοβολταϊκές εφαρμογές, από τα μικρότερα συστήματα σε οικιακές στέγες μέχρι και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα εμπορικής αλλά και βιομηχανικής κλίμακας.

Στην Ελλάδα θέλουμε να εστιάσουμε παράλληλα, τόσο στην αγορά των εμπορικών και βιομηχανικών εφαρμογών –μια αγορά που με τα έργα των 500kWp και 1MWp αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα επιχειρηματικής ανάπτυξης των τελευταίων τριών χρόνων στον κλάδο– όσο και στην αγορά των οικιακών συστημάτων, η οποία αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα επόμενα χρόνια με την ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης για τις οικιακές στέγες σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης.

 

– Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας ειδικά για τα φωτοβολταϊκά;

Οι προοπτικές για τα φωτοβολταϊκά και για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια φαίνονται ιδιαίτερα θετικές, πράγμα που αποτυπώνεται και στους εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών –και κατά κύριο λόγο των φωτοβολταϊκών– στο ενεργειακό μείγμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε πανευρωπαϊκά ένα καθεστώς επείγουσας ανάγκης για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τον εξηλεκτρισμό, κάτι που στηρίζεται πλέον και θεσμικά από την Ευρώπη με το πρόγραμμα REPowerEU.

Βασικοί παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα είναι ήδη σήμερα η ταχέως εξελισσόμενη ηλεκτροκίνηση, καθώς και η θέρμανση με αντλίες θερμότητας, παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των συνολικών ηλεκτρικών φορτίων και κατά συνέπεια σε ακόμα μεγαλύτερα απόλυτα μεγέθη ισχύος που θα απαιτηθεί να καλυφθούν μελλοντικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

– Ποια είναι η διεθνής εμπειρία και δραστηριότητα της BayWa r.e.;

Η BayWa r.e. είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ηγετική παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει ήδη ηλεκτρίσει εγκατεστημένη βάση διασυνδεδεμένων έργων ισχύος πάνω από 5 GW, ενώ τα έργα που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της εταιρείας παγκοσμίως ξεπερνούν συνολικά τα 10,5 GW.

Ειδικά στη διανομή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά συστήματα, η BayWa r.e. Solar Systems διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών και αποτελεί σήμερα έναν εκ των μεγαλύτερων χονδρεμπόρων παγκοσμίως, με περισσότερους από 16.000 συνεργάτες διεθνώς.

O συγκεκριμένος επιχειρηματικός τομέας της BayWa r.e. καταγράφει αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία, με τον κύκλο εργασιών του 2022 να εμφανίζει υπερδιπλάσια αύξηση εν συγκρίσει με το 2021, με την πωληθείσα ισχύ σε ΜW φωτοβολταϊκών πλαισίων να αυξάνεται κατά 71% και με την αντίστοιχη ισχύ μετατροπέων να πραγματοποιεί άνοδο κατά 58%, ενώ η ομάδα μας ενισχύθηκε με πάνω από 500 προσλήψεις νέων συναδέλφων.

 

 

 

 

Ένθετο:

Ενδεικτικά έργα της BayWa r.e.

  • Ηλιακή ενέργεια στο Βατικανό: Με σεβασμό στην ιστορική σημασία του κτιρίου, καλύφθηκε η οροφή του Nervi Hall στο Βατικανό με 2.394 φωτοβολταϊκά στοιχεία, για την παραγωγή 300 MWh ετησίως που αποτρέπουν την έκλυση έως και 225 τόνων CO2.
  • Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της Mercedes Italia: Με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της Mercedes Italia κατά 300 τόνους CO2 ετησίως, εγκαταστάθηκαν 1.400 φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του κέντρου logistics της εταιρείας στη Ρώμη συνολικής ισχύος 500 kWp, που καλύπτουν το 40% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του κέντρου.
  • Ηλιακό πάρκο Don Rodrigo: Το ηλιακό πάρκο Don Rodrigo στη Σεβίλη της Ισπανίας αποτελείται από περισσότερα από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια με ετήσια παραγωγή 300 GWh, καλύπτοντας την κατανάλωση περίπου 93.000 μέσων ισπανικών νοικοκυριών.
  • Φωτοβολταϊκά οροφής στο Ciempozuelos: Στο Ciempozuelos στη Μαδρίτη της Ισπανίας, οροφές κτιρίων συνολικής επιφάνειας 74.000 τ.μ. καλύφθηκαν από φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγουν ετησίως 1.455 kWh ανά kWp εγκατεστημένης ισχύος, αποτρέποντας την έκλυση 3.040 τόνων CO2.

 

 

Ένθετο:

Χάρης Χρηστίδης στο Ecotec:

– Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι της BayWa r.e. και πώς βλέπετε τις νέες τεχνολογικές τάσεις στις διεθνείς αγορές;

– Στην BayWa r.e. διατηρούμε ως στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την πράσινη μετάβαση που απαιτείται για το ενεργειακό μας μέλλον. Ειδικότερα, δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της ραγδαία αναπτυσσόμενης δραστηριότητάς μας στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως.

Επιπλέον, επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών τομέων, υπογραμμίζοντας την ηγετική θέση του ομίλου στην ευρωπαϊκή αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών (Floating-PV) και συνεχίζοντας να πρωτοπορούμε στα αγροβολταϊκά (Agri-PV). Παράλληλα, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των υβριδικών συστημάτων και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

 

Ποιος είναι

Ο κ. Χάρης Χρηστίδης, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο «Ρηνανικό-Βεστφαλικό Πολυτεχνείο του Άαχεν (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen [RWTH Aachen]) στη Γερμανία.

Την περίοδο 2005 – 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ηλιακών συστημάτων της ελληνικής θυγατρικής της γερμανικής Schüco International KG, ενώ από το 2007 έως και το 2015 συνέχισε να δραστηριοποιείται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων ως γενικός διευθυντής της SMA Hellas ΑΕ, θυγατρικής της γερμανικής SMA Solar Technology AG.

Το 2015 μετακινήθηκε στην Robert Bosch A.E. και ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος θέρμανσης.

Σήμερα, ο κ. Χρηστίδης αναλαμβάνει ως διευθύνων σύμβουλος της BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε. την τοποθέτηση του ομίλου BayWa r.e. στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

 

Η BayWa r.e με λίγα λόγια

* BayWa r.e.:

– Ίδρυση: 2009

– Κύκλος εργασιών (2021): 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ

– Αριθμός εργαζομένων: πάνω από 4.100

– Χώρες δραστηριότητας: 30

– Κατασκευασμένα έργα: 5 GW

– Έργα σε ανάπτυξη: 24 GW

* BayWa r.e. Solar Systems:

– Συνεργάτες: 16.000 παγκοσμίως

– Διανομή: 300.000 παραδόσεις το χρόνο

– Logistics: 52 αποθήκες, πάνω από 200.000 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ