Χρήστος Στυλιανίδης: Έχουν προβλεφθεί ευφυή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε στο 3ο Forum του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και δήλωσε πως η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είναι απαραίτητη.

Καθώς επίσης και η τεχνολογία.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγίς» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ήδη προβλεφθεί ευφυή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ξεκινήσει άμεσα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η αποτύπωση/χαρτογράφηση από drone περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πλημμυρών.

«Κιβωτός 2021»

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι Αττικής η άσκηση «Κιβωτός 2021» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι να πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα αντίστοιχες ασκήσεις, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και κρατικού μηχανισμού, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούν προστιθέμενη αξία για ολόκληρη την κοινωνία. «Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις», σημείωσε. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα, «το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας, με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις του, μπορεί και πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της απόκρισης της χώρας απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και κάθε είδους φυσική καταστροφή» τόνισε.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Άρχισε η μεγάλη εθνική προσπάθεια

Έως 31 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η αντιπυρική περίοδος και όλες οι δυνάμεις της Πολιτείας βρίσκονται …

Τα Περιοδικά μας