Η τεράστια οικολογική αξία της περιοχής κάνει ακόμα μεγαλύτερη την απώλεια της δασικής έκτασης που κάηκε. Τo δάσος της Δαδιάς είναι μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Ηταν…το 45% υπολογίζεται πως έχει χαθεί απο την πυρκαγιά που καίει μέσα του εδώ και μέρες.
Φιλοξενεί 3 από τα 4 συνολικά είδη γύπα στην Ευρώπη, όπως και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ενώ συναντάμε ακόμα μια υψηλή ποικιλία αμφιβίων και ερπετών, καθώς και πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών, όπως λύκους, ζαρκάδια και σκίουρους.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια περιοχή που έχει καθορίσει το WWF Ελλάς, ως οργάνωση. Είναι μια περιοχή στην οποία οι άνθρωποι του, δουλεύουν εδώ και 30 χρόνια.
«Η πρόκληση δεν είναι τόσο η αναγέννηση του δάσους, αν δεν εμποδιστεί και αν προστατευτέι ώστε να μην ξανακαεί στο προσεχές μέλλον αυτό θα γίνει, καθώς ήταν ένα ώριμο πευκοδάσος που δεν είχε καεί για δεκαετίες. Η πρόκληση είναι περισσότερο το μέλλον των ειδών που ζούσαν εκεί και κυρίως των γυπών» αναφέρει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, Επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος.
Περισσότερα στο βίντεο:
Δείτε εδώ τι λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή για τον οικολογικό πλούτο της.




