Διατροφή φιλική προς τον πλανήτη: Πως μπορούμε να την επιλέξουμε, πως ενισχύουμε την προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του WWF με τίτλο “Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets”, η διατροφή που ακολουθούμε επιδρά αρνητικά στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη.

Και αποδεικνύει πως κάνοντας διατροφικές επιλογές μπορούμε να ωφελήσουμε και τον εαυτό μας αλλά και τον πλανήτη.

Επιλέγουμε ποικιλία στις γεύσεις, περισσότερα φρούτα και λαχανικά παρά προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά και τροφές που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

Τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα

-Δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές – εξαρτάται πάντα από το πως καλλιεργήθηκαν, παρήχθησαν ή αλιεύτηκαν.

-Οι τροφές που είναι φιλικές προς τον πλανήτη έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στη φύση, αφού παράγονται με υπεύθυνο τρόπο, που σέβεται την άγρια ζωή και τους οικοτόπους της.

-Τα είδη δεν κυνηγιούνται τόσο εντατικά ώστε ο πληθυσμός τους να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, ενώ δεν καταστρέφονται δάση και πεδιάδες για εκτεταμένες καλλιέργειες. Οι τροφές αυτές δε ρυπαίνουν το νερό ούτε μολύνουν το έδαφος γιατί δεν βασίζονται σε εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

-Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν η τροφή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον είναι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που την παρήγαγαν και αν είναι δυνατόν να τους γνωρίσουμε από κοντά!

-Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη σήμανση και να αναζητούμε στη συσκευασία πιστοποιήσεις ή σφραγίδες ποιότητας (όπως το RSPO –Round table on Sustainable Palm Oil για το φοινικέλαιο ή τη σήμανση ASC – Aquaculture Stewardship Council για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια), να επιλέγουμε τοπικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά, πάντα στην εποχή τους, και να επιλέγουμε κρέας και αυγά ελευθέρας βοσκής.

Περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις – λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και επειδή επίσης συχνά χάνει τη θρεπτική του αξία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παραχθεί συνολικά περισσότερη τροφή για να καλυφθούν οι ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις.

«Θα είμαστε πιο υγιείς αν τρώμε περισσότερα φρέσκα φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία, ενώ παράλληλα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τροφής» αναφέρει η έκθεση.

 

Ελέγξτε επίσης

WWF Ελλάς για την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

  Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες …

Τα Περιοδικά μας