Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑνακύκλωσηΔιαβούλευση για Πράσινο Σημείο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Διαβούλευση για Πράσινο Σημείο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη λειτουργία Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ) στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Βούλας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022,  στις 18:00.

Με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE – IPCEI – Greece, o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ενός Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ), ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και επιπλέον θα γίνονται εργασίες εργαστηρίου και πωλήσεις αντικειμένων με συμβολικό τίμημα.

Οι εργασίες θα αφορούν επισκευή ηλεκτρικών μικροσυσκευών, διαλογή – επιδιόρθωση επίπλων, διαλογή ρουχισμού και άλλων οικιακής χρήσης αντικειμένων. Δηλαδή ένα Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Στο ΟΠΣ, όπου θα συλλέγονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών θα λειτουργήσει δημοτικό εργαστήριο το οποίο θα διαθέτει κοινωνικό ανταλλακτήριο ή/και τμήμα πωλήσεων.

Το εργαστήριο θα επισκευάζει μικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα κάνει διαλογή – επισκευή επίπλων, είδη ρούχων, βιβλία, παιχνίδια και άλλα είδη οικιακής χρήσης, που μπορούν να καταθέσουν οι πολίτες ώστε να τα πάρουν ή να τα αγοράσουν άλλοι πολίτες.

Η εκπαίδευση είναι επίσης σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του ΟΠΣ και απαραίτητη για την τοπική κοινωνία. Στο ΟΠΣ θα υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για εκπαιδευτικούς και γενικότερα για κατοίκους με τη συνεργασία πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στα πλαίσια της διαβούλευσης έχει προγραμματιστεί ενημερωτική εκδήλωση με συμμετοχή από εκπροσώπους κορυφαίων, διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως είναι η Greenpeace και η WWF.

Παράλληλα, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου, φορείς που συμμετέχουν στη συγχρηματοδότηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

1.Καλωσόρισμα & Παρουσίαση καλεσμένων

2.Χαιρετισμός Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

3.Χαιρετισμοί επισήμων – Εκπρόσωποι Υπουργείου Περιβάλλοντος – Πράσινου Ταμείου

4.Δρ. Μιλτιάδης Καβράκος – Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

«Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας – Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο»

5.κ. Αγγελική Αθανασοπούλου – Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το πρόγραμμα Life IP CEI Greece,

«Το πρόγραμμα Life IP στην Ελλάδα και η εφαρμογή του στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης»

6.Δρ. Περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος – Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Εταίρος του LIFE IP,

«Παρουσίαση του πρώτου στην Ελλάδα Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης»

7.κ. Νίκος Χαραλαμπίδης – Διευθυντής Greenpeace Ελλάδας,

«Στην Επαναχρησιμοποίηση και στην Πρόληψη λέμε ΝΑΙ»

8.κ. Αχιλλέας Πληθάρας – Υπεύθυνος  WWF Ελλάς για θέματα Πρόληψης Αποβλήτων,

«Η Πρόληψη Αποβλήτων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει»

9.Τραπέζι τοποθετήσεων:

-Συντονιστής: Διευθυντής Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, κ. Μιλτιάδης Καβράκος

-Συμμετέχοντες: κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης,  κ. Αχιλλέας Πληθάρας, κ. Νίκος Βάσης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας, Υπηρεσίας  Δόμησης και Τεχνικών Έργων Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

10.Αποφώνηση / Κλείσιμο εκδήλωσης[/box]

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ