Δήμος Αθηναίων: Βιώσιμη μετακίνηση με έξυπνους αισθητήρες

Ο δήμος της Αθήνας θα εγκαταστήσει «έξυπνους» αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ  και θα λειτουργήσει ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου των παραβάσεων, με στόχο να βάλει τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση και να διευκολύνει την κίνηση των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων αλλά και την κίνηση γονέων με τα παιδιά τους.

Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης, σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής, 830 αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ -από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρωτοβουλία η οποία θα βοηθήσει σημαντικά την μετακίνηση μέσα στην πόλη, μια βιώσιμη λύση για πόλεις που θα ευνοούν την κίνηση των πολιτών δίνοντας τους τον απαιτούμενο χώρο για να μετακινηθούν με ασφάλεια, την ίδια στιγμή που θα περιορίσει σημαντικά την αυθαίρετη κίνηση και στάθμευση των τροχοφόρων. Ενα από τα σημαντικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε μια πόλη με φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες

Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία «ενημερώνουν» για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Τα σημεία με τους έξυπνους αισθητήρες

Ανακατασκευή πεζοδρομίων και ραμπών ΑμΕΑ

Παράλληλα με το σύστημα της έξυπνης αποτρεπτικής στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει το πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων και ραμπών ΑμΕΑ σε πολλά σημεία της πόλης. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει πιλοτικά τη σήμανση σε ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου αυτές να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.

Δηλώσεις

Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο «εργαλείο» που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους».

Ελέγξτε επίσης

«Ανανεωμένος» ο Εθνικός Κήπος

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών του Εθνικού Κήπου. Ο …

Τα Περιοδικά μας