Δήμος Τρικκαίων: Μέτρηση υδάτων Ληθαίου-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Το σήμα κατατεθέν της πόλης των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός, προστατεύεται από σύστημα μέτρησης των υδάτων, αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και ανάλυσης των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα επιφανειακά ύδατα.

Ο σταθμός μέτρησης τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη γέφυρα Γκίκα.

Τα συστήματα που διαθέτει ο σταθμός, «μετρούν» αγωγιμότητα νερού, επίπεδα οξυγόνου νερού, στάθμη (δείκτες πρόβλεψης υπερχείλισης) και θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το βράδυ της έντονης βροχόπτωσης λόγω «Ιανού» (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020), η στάθμη ανέβηκε από τα 37 εκατοστά, στα 93 εκατοστά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, κ. Γ. Χρυσόμαλλος, ενημερώνει πως με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος μπορεί να «βρει» τις ανάγκες αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσει ποτάμια συστήματα.

Ήδη συζητείται η επέκταση του όλου συστήματος, που υλοποιείται στα Τρίκαλα από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Περιβαλλοντικές μετρήσεις στα Τρίκαλα

Δεν είναι μόνον ο Ληθαίος που παρακολουθείται με το αυτόματο σύστημα, καθώς στην πόλη υπάρχει σύστημα μέτρησης του αέρα στα Τρίκαλα, μετά την εγκατάσταση αισθητήρων.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ο δήμος Τρικκαίων, διαθέτει  όχημα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Από τον Φεβρουάριο του 2020 το όχημα μετρά Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, δηλαδή ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές.

Η τέταρτη κατά σειρά μέτρηση αφορά στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης του Δήμου Τρικκαίων, στην ιστοσελίδα της (www.deyat.gr) αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, προσφέρει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να δει τις μετρήσεις για αγωγιμότητα, χλώριο, αμμώνιο, νιτρικά κ.α. Το εργαστήριο της ΔΕΥΑΤ λειτουργεί από το 1996.

 

ECOTEC: Άποψη

Η καλή πρακτική

Από την χώρα μας λείπουν οι μετρήσεις, τα στοιχεία, τα στατιστικά. Κι αυτό σε όλους τους τομείς, ειδικά, όμως στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος: Οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων δίνουν την ευκαιρία στον πολίτη να μάθει από κοντά όλα όσα χρειάζεται για να μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον, να γίνει ενεργός πολίτης, να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την δημοτική αρχή, ακόμη κι όταν υπάρξουν προβλήματα.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

Ελέγξτε επίσης

Δ. Τρικκαίων: Άλλα δύο χρόνια σε ευρωπαϊκό δίκτυο για τη βιώσιμη κινητικότητα

Στην ευρωπαϊκή Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής – Policy Advisory Committee (PAC) της πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη …