Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηEcocity: Ημερίδα με θέμα τις Κυκλικές και Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις

Ecocity: Ημερίδα με θέμα τις Κυκλικές και Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις

H καταναλωμένη ενέργεια για τα κτίρια, στα κτίρια από τα κτίρια είναι το στοίχημα για τις Κυκλικές και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις του αύριο. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από την ημερίδα με θέμα «Νέα Πρότυπα IV – προς την κυκλική και κλιματικά ουδέτερη πόλη» η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το ECOCITY στο ΤΕΕ/ΤΚΜ με την συμπόρευση του ΕΛΟΤ, την επιστημονική επιμέλεια του ΑΠΘ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών των κλάδων κατασκευής και πολιτών.

Από την συζήτηση και τις παρουσιάσεις αναδείχθηκαν συμπεράσματα που αφορούν όλους τους τομείς που αφορούν τη σχέση κτίριο και Κυκλική Οικονομία. Η σύνδεση των σημαντικών τομέων αυτών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων προτύπων για την δημιουργία Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων στην Ελλάδα.

Η ημερίδα οργανώθηκε με την υποστήριξη της ΕΥΑΘ.

To ECOCITY σχεδίασε και αναπτύσσει ένα διετές πρόγραμμα με κεντρικό άξονα την Προτυποποίηση σε σχέση με τα Πράσινα Κατασκευαστικά Υλικά που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2024. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάθεση και  η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων καθώς και ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων της βιομηχανίας, της επιστήμης, της πολιτείας, των επαγγελματιών και των πολιτών σε συνάρτηση με την προώθηση και υποστήριξη κοινών θέσεων. Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται με την οργάνωση ημερίδων και εργαστηρίων (ενίοτε με την μετάκληση ειδικών ομιλητών από τις Βρυξέλλες) σε εθνικό επίπεδο παράλληλα με ενέργειες δημοσιότητας . Αιτούμενο αποτέλεσμα είναι να επιτυγχάνεται σταδιακά και σωρευτικά  η διάχυση, η γνωστοποίηση και η αναγνωσιμότητα της αξίας των προτύπων και των αρχών της προτυποποίησης καθώς και η επεξεργασία και προώθηση συγκεκριμένων  προτάσεων για τον μετασχηματισμό των πόλεων και την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας και κυκλικότητας της οικονομίας για το 2030 και 2050. Τα συμπεράσματα και οι θέσεις που διατυπώνονται θα αποτελέσουν ενιαίο συγκεντρωτικό κείμενο το οποίο θα προωθηθεί στους αρμόδιους κρατικούς και θεσμικούς φορείς της χώρας και της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ