Επερώτηση Αρβανιτίδη για περικοπή πόρων του Πράσινου Ταμείου

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, διατύπωσε επερώτηση αναφορικά με Απόφαση του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη βάσει της οποίας περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την Απολιγνιτοποίηση.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με απόφαση του απελθόντος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη (ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/126440/2480/31.12.2020), άλλαξε ο τρόπος κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2020 και έτσι περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που προορίζονταν για την Απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Οι συγκεκριμένοι πόροι κυμαίνονται από 6% σε 1% προς το Πράσινο Ταμείο ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των τοπικών δήμων και φορέων των επίμαχων περιοχών που καλούνται να κάνουν την περίφημη «Δίκαιη Μετάβαση»: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εσόδων που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές έφτανε το 6% για το 2018 και 2019, με το συνολικό κονδύλι ανά έτος να αγγίζει τα 30εκ., ενώ για το 2020 θα πέσει μόλις στο 1% κάτι που σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσει τα 5εκ. ευρώ. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση μάλιστα, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον των ενεργειακών Δήμων της χώρας, έγινε «εν κρυπτώ» και χωρίς να είναι ενήμερος κανείς θεσμικός παράγοντας ή να έχει υπάρξει κάποια σχετική διαβούλευση» ανέφερε η επερώτηση.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δένδρων

Με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και σε συνεργασία με δήμους, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε τη …

Τα Περιοδικά μας