Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΕτήσια μελέτη της PwC: Καινοτομία και περιβάλλον οι στόχοι των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον

Ετήσια μελέτη της PwC: Καινοτομία και περιβάλλον οι στόχοι των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον

Σύμφωνα με την έρευνα «PwC’s: Global Investor Survey 2022», οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να κατατάσσονται μεταξύ των πέντε πρώτων προτεραιοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων. Ωστόσο, το 78% των επενδυτών επισημαίνει, πως η πρακτική του greenwashing αποτελεί “αγκάθι” πολλών εταιρικών αναφορών βιωσιμότητας.

Αναλυτικότερα, οι επενδυτές θεωρούν κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και τρόπων λειτουργίας (83%) με την ανάγκη διατήρησης κερδοφόρων οικονομικών επιδόσεων να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των επενδυτικών κριτηρίων (69%), την ασφάλεια των δεδομένων και τη διαφύλαξη του απορρήτου στην τρίτη (51%), την αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση στην τέταρτη (49%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (44%) στην πέμπτη. Ακολουθούν οι υπεύθυνες πρακτικές που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα (36%) και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη φύση και τη βιοποικιλότητα (29%) ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις χαμηλότερες θέσεις αυτής κατατάσσονται κοινωνικά ESG θέματα, όπως η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία (27%), καθώς και η ενίσχυση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης (25%).

Το περιβάλλον

Οι επενδυτές χαρακτηρίζουν τη στροφή των επιχειρήσεων προς την προστασία του περιβάλλοντος ως “εμπορικά επικερδή κίνηση” με το 64% αυτών να παραδέχεται ότι το ενδιαφέρον τους για την υιοθέτηση επιχειρηματικών πρακτικών ESG πηγάζει από την επιθυμία τους να αυξήσουν τα έσοδά τους ενώ το 68% δηλώνει ότι η προστασία της απόδοσης των επενδύσεών τους ήταν ένα επιπλέον κίνητρο. Καταλήγοντας, ποσοστό της τάξης του 82% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι εν λόγω κινήσεις ήταν μεταξύ άλλων αίτημα των ίδιων των πελατών τους.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν ότι η αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ενδέχεται να αποτελέσει μελλοντικά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις επιχειρήσεις. Μία στις πέντε εταιρείες (22%) θα βρεθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους σημαντικά εκτεθειμένη στους κλιματικούς κινδύνους με το ποσοστό να αγγίζει το 37% σε ορίζοντα πενταετίας, μέγεθος ανάλογο της ανησυχίας περί γεωπολιτικών συγκρούσεων, και το 50% σε βάθος δεκαετίας, ποσοστό αντίστοιχο των τεχνολογικών αλλαγών που κρίνονται ως ο επικρατέστερος παράγοντας κινδύνου για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία, οι επενδυτές υποστηρίζουν πως η λήψη συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και φορολογικών, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι κρίνουν ότι η φορολόγηση μη βιώσιμων ενεργειών θα λειτουργούσε πιθανότατα αποτρεπτικά, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να στραφούν σε βιώσιμες πρωτοβουλίες.

“Σε μία περίοδο έντονων οικονομικών προκλήσεων, η πλειονότητα των επενδυτών κατατάσσει τις πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον στις πέντε πρώτες προτεραιότητες των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη και υιοθέτηση λειτουργιών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι καταλυτικής σημασίας, τόσο από εμπορικής όσο και από επενδυτικής σκοπιάς. Κρίνεται, λοιπόν αναγκαίο, οι σύγχρονες επιχειρήσεις να είναι ευέλικτες και ευπροσάρμοστες στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες με τρόπο τέτοιο που θα διασφαλίζονται όχι μόνο η οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, αλλά και η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και η επίτευξη πιο αειφόρων αποτελεσμάτων.” καταλήγει ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ