«Εβδομάδας Ενέργειας» στο Χρηματιστήριο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χτύπησε το καμπανάκι στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας 19 Απριλίου, η οποία είναι αφιερωμένη στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου ενέργειας.

H «Εβδομάδα Ενέργειας» εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερωμάτων σε κλάδους εισηγμένων εταιρειών που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την ανάδειξη και προβολή τους στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen.

Δηλώσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς και με βιώσιμο, αειφόρο τρόπο, εάν δεν έχει προετοιμάσει κατάλληλα τον ενεργειακό της κλάδο. Η περιβαλλοντική φιλοδοξία της Κυβέρνησής μας έχει αποδειχθεί με την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Για να γίνει αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο επενδύσεων που αφορά στην προσδοκία και την απόφασή μας να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και να παράγουμε πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν φυσικά σημαίνοντα ρόλο. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν οι ενεργειακές εταιρείες δεν προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις. Και ήδη αυτό φαίνεται όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ η οποία ανακτά ταχύτατα το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Το Ηλιακό Βέλος

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 200MW στη Δυτική Μακεδονία, με την επωνυμία «Ηλιακό Βέλος», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων των Ελλήνων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, θα χρειαστούμε ένα σοβαρό και ώριμο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της σύζευξης Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, γεγονός που θα συνεισφέρει στο να έχουμε ανεμπόδιστη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή.

Μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ, υπάρχει η φιλοδοξία να έχουμε και την αγοραπωλησία φυσικού αερίου που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες.

«Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις και επαγγελματίες» κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

 

 

Τα Περιοδικά μας