«Έξυπνη Μεταποίηση»: Επιχειρησιακή συμφωνία ύψους 73 εκατ. ευρώ υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γ.Γ. Βιομηχανίας με το ΟΕΕ και το ΤΕΕ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 4 Αυγούστου, επιχειρησιακή συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση», στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δράση της Έξυπνης Μεταποίησης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώπρος πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0).

 Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά σε επενδυτικά σχέδια στην βάση τριών πυλώνων:

 1.​Τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων

2.​Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, και

3.​Ρομποτική και αυτοματισμοί

 Ο συνολικός προϋπολογισμός των 73 εκατομμυρίων ευρώ, κατανέμεται κατά 70% στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και κατά 30% στις μεσαίες και χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250 χιλιάδες ευρώ έως 6 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα της βιομηχανίας.

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου επεσήμανε πως στόχος είναι να υποστηριχθεί η βιομηχανική μετάβαση μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών, καθώς και των ψηφιακών υποδομών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας έδωσε άλλη μια εκδοχή της Δράσης: «Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να προσαρμοστούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, η συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος συμβάλλει και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της συμμετοχής του στη δράση αυτή, που στόχο έχει την ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός τόνισε: «Με τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πολιτεία δίνει κίνητρα για τον πραγματικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάθε ελληνικής μεταποιητικής επιχείρησης. Τώρα είναι η ώρα η παραγωγή μας να περάσει σε έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα της δώσει εφόδια ανάπτυξης και ευημερίας»
.

Η πρόσκληση και ο οδηγός της Δράσης θα δημοσιευθούν  τις προσεχείς ημέρες.

Ελέγξτε επίσης

Τροπολογία για το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή-Πρόστιμα και δημοσιοποίηση των παραβατών

Τροπολογία κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» μετά την εμφάνιση περιστατικών …

Τα Περιοδικά μας