Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠροστασία ΠεριβάλλοντοςΑποκατάσταση ΠεριβάλλοντοςGreenpeace: Οι λύσεις για την Θεσσαλία του Daniel

Greenpeace: Οι λύσεις για την Θεσσαλία του Daniel

Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias που ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας, η Greenpeace ζητά συγκεκριμένα μέτρα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος που προκαλούν αλυσίδα επιπτώσεων στην περιοχή, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου.

Τα μέτρα που ζητά η οικολογική οργάνωση είναι τα εξής:

  1. Σχέδιο για αγροτική πολιτική που θα αναγεννήσει και θωρακίσει πραγματικά την παραγωγή στη Θεσσαλία μέσα από ένα αγροτικό μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στη νέα κλιματική πραγματικότητα.
  2. Τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα που πάρθηκαν έως σήμερα για την ουσιαστική στήριξη παραγωγών και μεταποιητών ώστε να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός της περιοχής και να μην εγκαταλείψουν τη γη τους και την παραγωγική διαδικασία οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, πέρα από την καταβολή των -προφανώς άκρως απαραίτητων για βιοπορισμό- αποζημιώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες και τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία (πόσω μάλλον εμπορική εταιρεία που ιστορικά εξειδικεύεται στην εκμετάλλευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων σε πρώην ολλανδικές αποικίες και στο εμπόριο των προϊόντων τους), αντιθέτως είναι υποχρεώσεις μιας εθνικής κυβέρνησης:
  • Καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών στη Θεσσαλία (σε έδαφος, φυτική και ζωική παραγωγή, και μεταποίηση) για ενημέρωση των παραγωγών αλλά και κατανόηση της κατάστασης από τους φορείς που συμβάλλουν την αποκατάσταση της περιοχής.
  • Αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών εργαστηριακών αναλύσεων σε έδαφος και αρδευτικό νερό που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες (συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών εξετάσεων μετά την πρόσφατη καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό) στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή στην οποια μάλιστα εδώ και δεκαετίες γίνεται υπερβολική και αλόγιστη χρήση χημικών.
  • Υποστήριξη παραγωγών να εφαρμόσουν μεθόδους και πρακτικές που αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους, να χρησιμοποιούν τεχνολογίες χαμηλών εισροών αντί χρήση φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα νερά της Θεσσαλίας.
  • Μέτρα που προωθούν τη δραστική μείωση κατάχρησης και σπατάλης γλυκού νερού και εξορθολογίζουν τις υδροβόρες καλλιέργειες που είχαν ήδη οδηγήσει τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας σε εξάντληση. Γενικότερα, σχεδιασμός συνολικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής αντί για τεράστιες παρεμβάσεις κακοποίησης των υδάτινων συστημάτων, καθώς αυτές ακριβώς οι παρεμβάσεις βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος των καταστροφών που προκαλούν τα ολοένα εντεινόμενα ακραία φαινόμενα.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει δημοσιεύσει «Προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία» που αφορούν στην τροφή, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την υγεία, την οικονομία και την ανθεκτικότητα της παραγωγής εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Ταυτόχρονα, μαζί με άλλες τέσσερις  οργανώσεις έχει καταθέσει λεπτομερή σχολιασμό (σε δύο δέσμες σχολίων στις 22/03/24 και 29/03/24) επί του «masterplan» της εταιρείας HVA επιμένοντας ότι  «Η Θεσσαλία πρέπει να σωθεί και αξίζει καλύτερα!». Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απέστειλε επιστολή με τα παραπάνω αιτήματα στον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.

πηγή φωτό: @Giorgos Moutafis Greenpeace.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τέσσερα μέτρα επείγουσας αποκατάστασης των πληγέντων παραγωγών στη Θεσσαλία τα οποία θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί από τις 6 Σεπτεμβρίου ως σήμερα για το σύνολο των πληγέντων με έμφαση στους νέους αγρότες και προτεραιότητα στους παραγωγούς τροφής που εφαρμόζουν αγροοικολογικές μεθόδους καλλιέργειας και συντήρησης των αγροκτημάτων τους:

  1. Επιτόπιος έλεγχος, καταγραφή και δημοσιοποίηση ευρημάτων
  2. Αναλύσεις σε έδαφος και νερό, για κάθε παραγωγό
  3. Καλλιέργεια ψυχανθών και προσθήκη οργανικής ουσίας για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
  4. Απαγόρευση της μαζικής και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και εναπομείναντων ωφέλιμων οργανισμών

Δέκα κρίσιμοι άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση/ανασυγκρότησης της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές με επίκεντρο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί κλειδί στην προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες:

  1. Προώθηση αγρο-οικολογικών, φιλο-περιβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών
  2. Κίνητρα και ουσιαστική στήριξη σε παραγωγούς για να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές
  3. Φυσικές ροές, θέσεις νερού, μείωση σπατάλης νερού
  4. Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος
  5. Απεξάρτηση από λιπάσματα και προώθηση καλλιεργητικών πρακτικών για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
  6. Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους
  7. Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου
  8. Ενίσχυση μελισσοκομίας
  9. Συνεργασία, συμμετοχή και διαφάνεια
  10. Διατροφική κυριαρχία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ