Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΕH ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG (22nd World LNG Summit),...

H ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG (22nd World LNG Summit), στην Αθήνα

Για το ενεργειακό μας μείγμα μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο 22nd World LNG Summit. Αρχικά, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα  αναφέροντας πως «Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα χωρίς πρόσβαση στο LNG και χωρίς την υποδομή που το υποστηρίζει και κάνει εφικτή τη διανομή του».

Συνδέοντας την αρχική του τοποθέτηση με την συγκυρία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «διαρκές μέλημά μου, ως Πρωθυπουργός, είναι η διαφοροποίηση πηγών και η ευελιξία και η εξέταση για το ποιες επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» αναγνωρίζοντας πως η πρωτοφανής κρίση, χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Σε αυτόν τον καίριο τομέα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαιώσε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Με υπερηφάνεια δηλώνω πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής. Είναι μια άγκυρα σε όλο και πιο ταραχώδεις θάλασσες, και τη στιγμή που μιλάμε είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονές μας και φιλοδοξεί να το κάνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον».

Συνοπτικά, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

– Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος.

-Η πρώτη νέα μονάδα FSRU θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του 2023, αρχές του 2024. Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλοι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

-Οι υποδομές σε αγωγούς επίσης επεκτείνονται.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής απέναντί σας: Θέλουμε να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να διαφοροποιηθούν πολύ γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο και να σπάσουμε τον ασφυκτικό κλοιό που είχε επιβάλλει η Ρωσία στους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενεργειακή ασφάλεια. Ως χώρα, γνωρίζετε ότι έχουμε βάλει ένα στρατηγικό στοίχημα όσον αφορά το φυσικό αέριο. Σε εγχώριο επίπεδο, το φυσικό αέριο είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 80% σε μια δεκαετία. Και το φυσικό αέριο ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

-Σχεδιάζετε η μεταφορά βιομεθανίου και υδρογόνου τα επόμενα χρόνια.

-Πιστεύει πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η τρέχουσα κρίση.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. … «Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα, επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil».

ΟΙ ΑΠΕ

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Αυτό σαφώς δεν θα γίνει σε βάρος της ανάγκης επιτάχυνσης της εξέλιξης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε εγκαταστήσει πάνω από δέκα gigawatt αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλα δυόμισι gigawatt υδροηλεκτρικής ενέργειας. Και πραγματικά, μια όμορφη ημέρα του Οκτωβρίου, με ήλιο και άνεμο, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν ήταν τόσο σημαντική επειδή δεν χρησιμοποιούμε κλιματισμό, καταφέραμε να τροφοδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα για 6 ώρες, χρησιμοποιώντας ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς».

Η κλιματική κρίση

Η πραγματικότητα (Κλιματική κι Ενεργειακή κρίση) απαιτεί ρεαλιστικές πολιτικές: «Άλλωστε, η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια – όπως σας είπα- στην πρώτη γραμμή της πράσινης ενεργειακής επανάστασης. Είμαστε δυστυχώς επίσης στην πρώτη γραμμή, μιας κλιματικής κρίσης.

Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μαζί αυτές τις λύσεις. Εάν δεν το πράξουμε, τότε η δουλειά που κάνουμε σήμερα δε θα έχει καμία σημασία μπροστά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις προκλήσεις του εφοδιασμού για το μέλλον».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ