ΑρχικήΟικονομίαΕνέργειαΣυνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Fox Business

Συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Fox Business

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, παραχώρησε συνέντευξη για τα ενεργειακά θέματα, στην εκπομπή Varney & Co του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού Fox Business.

Ο ΥΠΕΝ, ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας στα νέα δεδομένα για την ενέργεια στην Ευρώπη.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα θα γίνει η κύρια πύλη της Ευρώπης για το αμερικανικό LNG, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό η ενέργεια αλλάζει τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική, και η Ελλάδα είναι ο κεντρικός πυλώνας σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική».

Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Επικεφαλής του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, κ. Doug Burgum συζητήθηκαν συγκεκριμένα σχέδια για τον πλήρη απεγκλωβισμό της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και την αντικατάστασή του με αμερικανικό LNG: «Και αυτό γίνεται μέσω της Ελλάδας, η οποία διαθέτει την κατάλληλη υποδομή — τη Ρεβυθούσα και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη —, έχει την ιδανική γεωγραφική θέση, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει ισχυρή οικονομία και πολιτική σταθερότητα και αποτελεί την πύλη για το αμερικανικό LNG προς την Κεντρική Ευρώπη».

Σε ερώτηση αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια για την προμήθεια αμερικανικού LNG, ο κ. Παπασταύρου απάντησε καταφατικά: «Ήδη υπάρχουν αμερικανοί εξαγωγείς LNG που έχουν υπογράψει συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες, και αυτό το LNG θα φτάσει μέχρι την Ουκρανία».

Υπενθύμισε επίσης, ότι Ουκρανία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις ενεργειακές της υποδομές από τη Ρωσία, και πρόσφατα, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα, υπογράφηκε συμφωνία με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, όπου «η Naftogaz, η ΔΕΠΑ και η ΑΚΤΩΡ συμφώνησαν να φέρουν αμερικανικό LNG για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο -περίπου 0,3 δισ. κυβικά μέτρα- για να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό».

Και πρόσθεσε τα εξής:

«Και η συμφωνία έγινε παρουσία της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, της κυρίας Guilfoyle, η οποία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ενεργειακή αναδιάρθρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ