Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι, ανέλαβε να προετοιμάσει έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Το έργο αυτό του ανατέθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ε.Ε με την έκθεση να εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι εταιρείες στην ενιαία αγορά.
Ο Ντράγκι απαιτεί ενίσχυση 800 δισ. ευρώ σε μετρητά για να ανακοπή η ταχεία ύφεση της Ευρώπης: «Χωρίς δράση, θα θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία μας, το περιβάλλον ή την ελευθερία μας», λέει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ στην πολυαναμενόμενη έκθεση.
Τα πορίσματα της έκθεσης θα συμβάλουν στις εργασίες της Επιτροπής για ένα νέο σχέδιο για τη βιώσιμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Και ειδικότερα, στην ανάπτυξη του νέου Clean Industrial Deal για ανταγωνιστικές βιομηχανίες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, το οποίο θα παρουσιαστεί τις πρώτες 100 ημέρες της νέας εντολής της Επιτροπής.
Το ισχυρό σύστημα δικαιωμάτων και αξιών της Ευρώπης προσφέρει ίσες ευκαιρίες και πρωτοπορεί στην κοινωνική ένταξη. Οι θεσμοί μας, τα οικονομικά μας πλαίσια και η δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν και οι άνθρωποι να ευημερούν. Η κορυφαία υποδομή και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό δίνουν στην Ευρώπη το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με νέες προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνεται στο να παραμείνει ανταγωνιστική και ευημερούσα. «Εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε την ηγεσία μας παγκοσμίως και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει πιο μπροστά και να καθορίσει πώς να παραμείνει ανταγωνιστική» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λαίνεν.
Στο επίκεντρο της έκθεσης του Ντράγκι βρίσκεται η απαίτηση για μια τεράστια ιδιωτική και δημόσια επένδυση, παρόμοια της οποίας δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Θα ανερχόταν σε περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
“Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε αμέσως ο ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος ευθύνης για το κλίμα και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Θα πρέπει να περιορίσουμε κάποιες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας» ανέφερε ο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Ιταλού ειδικού της οικονομίας, ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα προσφέρει την ευκαιρία στην Ευρώπη να κατασκευάσει και να εξάγει καθαρές τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο.
Η ΕΡΕΥΝΑ (ΤΟΜΟΣ 1)
Η ΕΡΕΥΝΑ (ΤΟΜΟΣ 2)
Η έκθεση, υποστηρίζει πως είναι το κόστος της ενέργειας για τη ευρωπαική βιομηχανία είναι μεγάλο, καθώς σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ και 345% περισσότερο για φυσικό αέριο. Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στην απόκτηση των πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση: «Η Ευρώπη χρειάζεται συντονισμένη στρατηγική που να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα» αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι και καταλήγει:
«Εάν οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης συνδυάζονται με ένα συνεκτικό σχέδιο για την επίτευξή τους, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ωστόσο, εάν αποτύχουμε να συντονίσουμε τις πολιτικές μας, υπάρχει κίνδυνος η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές να είναι αντίθετη με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».