Η Ευρώπη συζητά για το Ostrovets και ανησυχεί

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να ζητήσουν την αναστολή της έναρξης του πυρηνικού σταθμού της Λευκορωσίας στο Ostrovets λόγω σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλειά του. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργά το μεσημέρι.

Ο πυρηνικός σταθμός της Λευκορωσίας στο Ostrovets βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από το Βίλνιους της Λιθουανίας και βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Λετονία και η Εσθονία.

Αρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στις 3 Νοεμβρίου 2020, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα ασφάλειας και χωρίς πλήρη εφαρμογή των συστάσεων της αξιολόγησης από ομοτίμους της ΕΕ του 2018 και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η εμπορική και πλήρης λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου 2021 από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την παρέμβαση προς τις αρχές της Λευκορωσίας να αναστείλουν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας έως ότου εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις της αξιολόγησης από την ειδική επιτροπή αλλά και θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει τις εμπορικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις τρίτων χωρών που δεν πληρούν τα αναγνωρισμένα από την ΕΕ επίπεδα ασφάλειας.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Βιοποικιλότητα – ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα για το 2030 (την Πέμπτη)

Ανακοινώθηκε η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εβδομάδα 11-17 Ιανουαρίου 2021. Μέσα στα θέματα …

Τα Περιοδικά μας