Χρηματοδότηση ρεκόρ της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2020-Κλιματικές Αλλαγές κι Ενέργεια οι δύο πυλώνες

Το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε το περασμένο έτος από τον όμιλο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο ποσό ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ έφθασε η ετήσια χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2020, ενώ η ΕΤΕπ ενέκρινε, επιπλέον, πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα – ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια δραστηριοποίησης της Τράπεζας στην Ελλάδα

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) ενισχύει την αντιμετώπιση του COVID-19, την ενεργειακή μετάβαση, την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Η παρουσίαση

Λεπτομέρειες για τη σημαντική οικονομική και τεχνική στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτός των άλλων,  να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Βέρνερ Χοϊερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και ο Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα.

Κλιματική δράση

Το 45% της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ που διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα θα συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται ειδική χρηματοδότηση για την ενθάρρυνση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης και τοπικών έργων για την καλύτερη προστασία κατοικιών και επιχειρήσεων από τις πλημμύρες.

Ενέργεια

Πέρυσι, η ΕΤΕπ διέθεσε 1,2 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση αυτή στηρίζει την κατασκευή νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κρήτη, που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς και την εγκατάσταση 7.000 χιλιομέτρων νέας υποδομής διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, βελτιώνοντας την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Η ΕΤΕπ διαθέτει επίσης 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας 826 MW στην Ελλάδα από τη Μυτιληναίος Α.Ε., το οποίο θα οδηγήσει στην ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και θα επιτρέψει τη σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2023, καλύπτοντας τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ζήτηση.

Ελέγξτε επίσης

Χρήστος Σταϊκούρας για τις πράσινες επενδύσεις (εξειδίκευση του πακέτου οικονομικών παρεμβάσεων στο Thessaloniki Helexpo Forum από τον Πρωθυπουργό)

Εξειδικεύοντας το πακέτο των οικονομικών 12 παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο …

Τα Περιοδικά μας