Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΔιεθνήΙταλία: Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την πράσινη μετάβαση

Ιταλία: Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την πράσινη μετάβαση

Η ΕΤΕπ και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας υπέγραψαν συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 772 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη του τουρισμού και της αστικής ανάπλασης χρησιμοποιώντας πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP).

Από το συνολικό ποσό, τα 500 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα στην Ιταλία να ανακάμψει από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία και να διασφαλίσει την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τα 272 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη ιδιωτικών φορέων προώθησης και ΣΔΙΤ που συμμετέχουν σε έργα αστικής ανάπλασης και για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς στο πλαίσιο ολοκληρωμένων πολεοδομικών σχεδίων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα διοχετεύσει αυτά τα κεφάλαια σε εταιρείες μέσω χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων που θα επιλεγούν μετά από προσκλήσεις εκδήλωσης δημοσίου συμφέροντος.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Gelsomina Vigliotti δήλωσε: «Ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΤΕπ υποστηρίζει την ιταλική κυβέρνηση στην ανάπτυξη και εφαρμογή του NRRP για την προώθηση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας. Η ΕΤΕπ θα δώσει προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την περιβαλλοντική μετάβαση και την ψηφιοποίηση μέσω του Ταμείου, το οποίο αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα και στην προώθηση της αστικής ανάπλασης».

H Gelsomina Vigliotti

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Alessandro Rivera δήλωσε: «Η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του NRRP και η τήρηση του οδικού χάρτη αποτελούν προτεραιότητες για τη διοίκησή μας. Η συνεργασία με την ΕΤΕπ για το NRRP παρέχει στην Ιταλία πολύτιμη υποστήριξη για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων υλοποίησης».

O Alessandro Rivera

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί έργα σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: υποδομές, καινοτομία, κλίμα και περιβάλλον και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Μεταξύ 2019 και 2020, ο Όμιλος ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδότηση 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ