Κ. Μητσοτάκης: Να αναλάβουμε δράση τώρα (COP26)-Ναυτιλία, τουρισμός, υπεράκτια αιολικά, απολιγνιτοποίηση,βιοποικιλότητα, πράσινο υδρογόνο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στην οποία συμμετείχαν 130 ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσε το στίγμα της συγκυρίας που βιώνει ο πλανήτης. «Άμεση δράση» πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσωπώντας μια χώρα με μικρό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, η οποία, όπως τόνισε, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με το αυτονόητο: ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κάνοντας λόγο για τον αριθμό ρεκόρ των διαδοχικών ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, αυτό το καλοκαίρι, και για τις δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.

 

Κι επισήμανε 6 πρωτοβουλίες, ειδικά σε τομείς όπου η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο:

  1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
  2. Στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η στρατηγική GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.
  3. Στις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στόχος είναι να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. «Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας».
  4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.
  5. Σημαντική αναφορά έγινε και για τα οικοσυστήματα, με λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. «Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  6. Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 

Αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο:

Κυρ. Μητσοτάκης: «η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

 

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

O πρωθυπουργός, το Νταβός, και οι πράσινες μορφές ενέργειας

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, στο …

Τα Περιοδικά μας