Και τώρα κλιματικές αλλαγές σε Ισπανία και Γαλλία…μετά το ενεργειακό ζήτημα

Μετά τις δυσοίωνες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σειρά έχουν οι κλιματικές αλλαγές που χτυπάνε την Ισπανία και τη Νότια Γαλλία και αναμένεται να επηρεάσουν ενεργειακά ακόμη περισσότερο την Ευρώπη. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το κύμα καύσωνα ως αρκετά πρόωρο, έστω κι αν έχει μπει το καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που αγγίζουν αυτές του Αυγούστου. Η μετεωρολογική υπηρεσία  της Γαλλίας κάνει λόγο για θερμοκρασίες που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να αυξηθούν, ενώ σε τμήματα της νοτιοδυτικής Γαλλίας και της κοιλάδας του Ροδανού αγγίζουν ήδη τους 39 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την προιστορία των θερμοκρασιών, ανάλογα ακραία φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί το 2005 και το 2017, με την άνοδο, όμως της θερμοκρασίας να συμβαίνει μετά τις 18 Ιουνίου.

Η Ισπανία

Στη γειτονική Ισπανία, οι θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, με τους 40 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη και την κοντινή Κόρδοβα, 42 βαθμούς Κελσίου στην κοιλάδα Γκουαντιάνα στην Εξτρεμαδούρα και 43 Κελσίου σε άλλες περιοχές της νότιας Ισπανίας.

«Ασυνήθιστα υψηλές» χαρακτηρίζει τις θερμοκρασίες η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία «Αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον Ιούνιο», είπε ένας εκπρόσωπος της Aemet, της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι το τελευταίο επεισόδιο καύσωνα ήταν το τρίτο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ, στην ιστορία της Ισπανίας και το πρώτο από το 1981.

Η κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών θα επιτευχθεί λίγο πριν το τέλος του Ιουνίου, καθώς ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στον Ατλαντικό μεταξύ των νησιών των Αζορών και της Μαδέρα, ευνοούν την εξέγερση του θερμού αέρα στη δυτική Ευρώπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα που πλήττουν ήδη Γαλλία και Ισπανία, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απαιτήσουν επιπλέον ποσά ενέργειας για ψύξη, γεγονός που θα προκαλέσει έναν ακόμη ενεργειακό πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Υπογραφή νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος-Αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και από τον  …

Τα Περιοδικά μας