Κάστορας: ο μηχανικός της φύσης!-Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με την βοήθεια του ΑΠΘ-Αρωγός η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και το ΥΠΕΝ

Ο κάστορας αναγνωρίζεται ως ο «μηχανικός του περιβάλλοντος» και συμβάλλει στην επαναδημιουργία / αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΑΠΘ, του ΜΦΙΚ του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, παρουσίασε το πρόγραμμα επανεισαγωγής του κάστορα στην χώρα μας.

Ο ευρασιατικός κάστορας (Eurasian beaver Castor fiber) υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι τον 19ο αιώνα, ενώ το τελευταίο δείγμα εντοπίζεται στον ποταμό Αλφειό στην Ηλεία. Ο κάστορας προστατεύεται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οικοτόπους (EU Habitats Directive) και τη Σύμβαση της Βέρνης, ενώ ανήκει στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε μετά από αίτημα της επιστημονικής ομάδας του έργου: «The beaver returns to Greece» αφιερώθηκε στη μελέτη της προοπτικής επανεισδοχής του κάστορα στην Ελλάδα.

Η πρόταση κρίθηκε ενδιαφέρουσα και αποφασίστηκε η σύνταξη μελετών σχετικά με τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εισδοχής του κάστορα σε οικοτόπους της Ελλάδας και της δημιουργίας υγειών οικισμών.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα σταθούν αρωγοί σε αυτή την πρόταση. Αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται ήδη σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ελέγξτε επίσης

ΥΠΕΝ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενώνουν δυνάμεις για την θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές

Στη συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά και του Υφυπουργού …

Τα Περιοδικά μας