Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διοργανώνει συνέδριο που εστιάζει στην Βιωσιμότητα των Χώρων Αστικού Πρασίνου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ). Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιτυχημένου έργου LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn) στο οποίο η ΚΕΔΕ είναι βασικός εταίρος.
Μαζί με το ΥΠ.ΕΝ που επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει το νέο νομικό πλαίσιο οι ερευνητές που έχουν εργαστεί για το έργο θα παρουσιάσουν τις επιστημονικά πλήρεις μεθόδους αποδοτικότερης διαμόρφωσης και συντήρησης χώρων πρασίνου, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις πιλοτικές εφαρμογές του έργου σε δύο ελληνικούς δήμους (Ηράκλειο Κρήτης και Μαρούσι).
Στο πλαίσιο του έργου συλλέγονται καλές πρακτικές των Δήμων ανά την Ελλάδα, στον τομέα διαχείρισης πρασίνου, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
ΕΔΩ το σχέδιο προγράμματος της ημερίδας.
Το LIFE GrIn
Η ΚΕΔΕ μετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn) με στόχο τη διάδοση πιλοτικά δοκιμασμένων τρόπων βιώσιμης διαχείρισης χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου και με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ).
Εντός του 2023 και του 2024 η ομάδα του ΙΜΔΟ έχει επισκεφτεί δημοτικά και γυμνάσια σχολεία στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Καλαμάτα, το Αίγιο, στην Ιστιαία, στα Γιάννενα, όπου έχουν ενημερώσει μαθητές και καθηγητές για την σημαντικότητα του αστικού και περιαστικού πρασίνου και πρακτικούς τρόπους διατήρησής του, ενώ μετά τη δημιουργία από την ΚΕΔΕ ενός δικτύου 13 δήμων ανά της Ελλάδα, έχουν γίνει αντίστοιχες επισκέψεις εκπαίδευσης σε τμήματα πρασίνων των ΟΤΑ.
Σε συνέχεια των εκδηλώσεων και ομιλιών με αντικείμενο το αστικό πράσινο, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έργου, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διάδοσης γνώσης υπό τον τίτλο «Προστασία της Φύσης Lab» και την αιγίδα του ΙΜΔΟ. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή και με θέμα « Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Στην εκδήλωση συντονίστρια του έργου LIFE GrIn κ. Τσαγκάρη αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων του αστικού πρασίνου μέσα από την σοβαρή έρευνα που προτείνει το έργο. Οι Χώροι Αστικού Πρασίνου (ΧΑΠ) εξαρτώνται από κλιματικές παραμέτρους που επηρεάζουν ιδιαιτέρως την τρωτότητά τους και έργα όπως το LIFE GrIn αναδεικνύουν επιστημονικά καταρτισμένους τρόπους διαχείρισης των χώρων και παρακολούθησης των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής σε αυτούς.
Εν συνεχεία σε ομιλία του τ. Δ/ντή Ερευνών του Ινστιτούτου κ. Καρέτσου έγινε αναφορά στις καλές πρακτικές που έχουν συλλεγεί για τους ΧΑΠ και τονίστηκε οτι «το έργο προσπαθεί να συμβάλλει στην ενημέρωση, την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών και διεθνών ιδεών και πρακτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ΧΑΠ.
Οι ΧΑΠ λειτουργούν ως εργαλεία για τη μείωση των θερμοκρασιών (-5,5 βαθμούς σε θάμνους και -3,8 βαθμούς σε γρασίδι, με θερμοκρασία αέρα 42 βαθμών), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της έντασης των θορύβων, των εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, τον έλεγχο της διάβρωσης και έχουν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων».
Η ΚΕΔΕ έχει αποστείλει στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας τις κατευθυντήριες γραμμές στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των ΧΑΠ, τους δείκτες για την παρακολούθηση της κατάστασης τους και την περιγραφή της πλατφόρμας καταγραφής τους (3 ξεχωριστά βιβλιαράκια) έτσι όπως έχουν αναδειχθεί μέσω του έργου.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε εντός του 2023 (τόσο ηλεκτρονικά όσο και με συμβατικό ταχυδρομείο) και απευθυνόταν στον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και στο τμήμα πρασίνου.
Με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε διοργάνωση της ΚΕΔΕ στο ξενοδοχείο Caravel στις 4.5.2023 υπό τον τίτλο « Αστικό και Περιαστικό Πράσινο: η βιωσιμότητα των χώρων, τα εργαλεία του έργου LIFE Green Infrastructure, η διασύνδεση με το επερχόμενο ΕΣΠΑ», καταγράφηκαν από την υπηρεσία, για πρώτη φορά, καλές πρακτικές στα τμήματα πρασίνου των ΟΤΑ.