Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςEκδηλώσειςΚλιματική Κρίση και Υγεία: Η 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησ...

Κλιματική Κρίση και Υγεία: Η 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ

Με θέμα «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία:  αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα» θα συνεχιστεί ο νέος κύκλος δράσεων, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education – FEE. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή.

Ο καθηγητής Άγις Τσουρός είναι διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Θα μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία –από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, μέχρι τις ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ασθενειών– και θα προτείνει καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

 

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Αγις Τσουρός: «Η εμπειρία της πανδημίας και η απειλή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν την τεράστια σημασία να επενδύουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας στο επίπεδο της κοινότητας και να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους πληθυσμούς και στις ανισότητες».[/box]

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη  30 Μαρτίου 2023, 19:00

Θέμα: «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»

Ομιλητής: Καθ. Άγις Δ. Τσουρός, MD, PhD, FFPH (UK)

Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και  Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Σχολιασμός: Εμμανουήλ Πικουλής, MD, PhD, D.M.C.C., FACS, FEBS

Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Adj. Professor of Surgery, USUHS, Bethesda, MD, USA, Adj. Professor in Humanitarian and Catastrophe Emergency Medicine, University of Bern, Switzerland, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΠΜΣ«Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», European Jean Monnet Chair in Humanitarian medicine and response in action.

 

Πέμπτη  4 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. President του Κολλεγίου Αθηνών. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;»

Ομιλητής: Κωστής Γριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

*Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, όπου θα παραμένουν αναρτημένες (Playlist Oμιλιών “Προστασία της Φύσης Lab”), με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://eepf_lab_30_03.eventbrite.com

***Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

Διεύθυνση: Ίδρυμα  Παναγιώτη και Έφης Μιχελή | Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων

Βασιλίσσης Σοφίας 79, 115 21, Αθήνα | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής[/box]

 

Με την υποστήριξη: ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών”, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ