Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΔιεθνήΚοινός φορτιστής για τα κινητά, για να μειωθούν τα απόβλητα

Κοινός φορτιστής για τα κινητά, για να μειωθούν τα απόβλητα

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, πρότεινε στην Ε.Ε να θεσπίσει επειγόντως κανόνες για τη χρήση κοινού φορτιστή για τα τηλέφωνα και παρόμοιες συσκευές. Από την Επιτροπή, ζητήθηκε επίσης,  να καταρτίσει «στρατηγική αποσύνδεσης» ώστε οι φορτιστές να πωλούνται χωριστά από τις συσκευές, αλλά και για εναρμονισμένη εμπορική σήμανση.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, Anna Cavazzini (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσε σχετικά με την πρόταση κοινού φορτιστή που υποβλήθηκε χθες από την Επιτροπή:

«Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για κοινό φορτιστή με σκοπό την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, τη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους να κάνουν βιώσιμες επιλογές. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που είναι σημαντικά για την επιτροπή μας, όπως η εναρμόνιση των θυρών φόρτισης που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, το υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από τις άχρηστες συλλογές καλωδίων στα συρτάρια μας. Αρκετά κουβαλήσαμε καλώδια στις τσάντες μας που δεν χρησιμεύουν για τις συσκευές που κουβαλάμε. Ο κοινός φορτιστής θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και πρώτες ύλες, προς όφελος του πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Anna Cavazzini.

Ως ροή αποβλήτων, ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ. Και οι προτεινόμενοι κανόνες πρέπει να ισχύουν όχι μόνο για τα τηλέφωνα αλλά και για τις ταμπλέτες και άλλες φορητές συσκευές.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Οι μεταχειρισμένοι και αχρησιμοποίητοι φορτιστές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε 11.000 τόνους απορριμμάτων[/box]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ