Τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE MareNatura, πραγματοποιήθηκε ερευνητική αποστολή στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου με στόχο τη μελέτη των φυσητήρων της περιοχής, την κατανόηση της συμπεριφοράς τους και την καλύτερη προστασία τους.
Η περιοχή αυτή, βρίσκεται εντός των ορίων του «Σημαντικής Περιοχής για τα θαλάσσια θηλαστικά» του Ιονίου και εξετάζεται από την Πολιτεία για ένταξη στο νέο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας για επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών κατά 32% έως το 2030 (9ο Our Ocean Conference).
Στην αποστολή συμμετείχαν διεθνούς φήμης ειδικοί, όπως ο Jonathan Gordon και η Πόπη Γκικοπούλου, μαζί με τους ερευνητές του έργου.
Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος της ευρύτερης αποστολής του LIFE MareNatura για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ευάλωτων ειδών της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή.
Ο στόχος
Το έργο Life MareNatura έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου 30×30 χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον 30 νέες θαλάσσιες σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα (biodiversity hotspots) και προτείνοντας τουλάχιστον 20 νέες περιοχές για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000 μέχρι τη λήξη του έργου, το 2029.
Το έργο
Tο πρόγραμμα υλοποιείται από 12 εταίρους υπό τον συντονισμό του ΕΛΚΕΘΕ, σε Ελλάδα και Ιταλία (ΑΡΧΕΛΩΝ, ISPRA, ΟΦΥΠΕΚΑ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, MOm, MEDASSET, NCC Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων και Waterproof Marine Consultancy & Services), οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στοχευμένες δράσεις πολιτικής, ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης και εφαρμοσμένης έρευνας. Επίσης, ειδικός συνεργάτης του έργου για θέματα πολιτικής είναι το The Green Tank. Το LIFE MareNatura, με προϋπολογισμό ύψους 11 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.