Μέχρι και 30 διαφορετικά άτομα φυσητήρων καταγράφηκαν στην περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα νοτίως, από τη νοτιοδυτική Μεσσηνία και βορείως ως τη Νότια Κέρκυρα, σε απόσταση ως και 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Η αποστολή καταγραφής των φυσητήρων διήρκησε δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος LIFE MareNatura, με το σκάφος APTINA. Βασικός εταίρος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Για τα περισσότερα άτομα φυσητήρων λήφθηκαν κατάλληλες φωτογραφίες που θα επιτρέψουν την μελλοντική ταυτοποίησή τους από υφιστάμενες βάσεις δεδομένων για το είδος, ενώ θα ακολουθήσουν επιστημονικές αναλύσεις των βιο-ακουστικών καταγραφών, καθώς και φωτογραφιών και βίντεο. Στόχος, είναι να προκύψουν σημαντικά στοιχεία ως προς την κατανομή, την οικολογία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού θαλάσσιου θηλαστικού.
Το πρόγραμμα LIFE MareNatura «Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία» συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα προγράμματα που αφορούν στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις απειλές που πλήττουν εννέα ευάλωτα θαλάσσια είδη εξαιρετικής σπουδαιότητας για την ελληνική και ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: η Μεσογειακή Φώκια, τα κητώδη όπως για παράδειγμα οι Φυσητήρες, τα θαλασσοπούλια Μύχος της Μεσογείου και ο Αιγαιόγλαρος κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δράσεις πεδίου γίνονται με την απαραίτητη αδειοδότηση και πάντα με στόχο την προστασία των ειδών.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.lifemarenatura.eu/
Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr