Μανώλης Γραφάκος: Επίσκεψη στην Αχαΐα και την Ηλεία-Στον επίκεντρο τα απόβλητα

Σε δύο μήνες από σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα που θα επεξεργάζεται το σύνολο των αστικών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ήλιδας, κ. Γιάννη Λυμπέρη επισκέφθηκε το έργο, αλλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μπήκε η υπόθεση «απόβλητα» στους νομούς Ηλείας και Αχαίας, όπου υπάρχει πλέον «φως στο τούνελ» για την διαχείριση αποβλήτων.

Στην Πάτρα

Ο κ. Γραφάκος επισκέφθηκε την πόλη της Πάτρας και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, κ. Σπύρου Μυλωνά, του Δημάρχου Ερυμάνθου, κ. Θεόδωρου Μπαρή και του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ Αχαΐας, κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Οι ενέργειες

Στη σύσκεψη καταγράφηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Πάτρας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου έως το τέλος Μαΐου. Επίσης, συμφωνήθηκε η κατάρτιση προγράμματος για όλους τους Δήμους της Αχαΐας σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και των Δήμων της περιοχής, με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων που θα ανακυκλώνονται.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κώστα Πελετίδη, στην οποία συζητήθηκε η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Πάτρας και η ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών για την πλήρη κάλυψη της περιοχής με δίκτυα αποχέτευσης.

Το Αίγιο

Το Αίγιο αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας, στο οποίο ο κ. Γραφάκος μαζί με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, επισκέφθηκαν την Τέμενη, ένα χώρο που πλέον έχει καθαριστεί από τα απόβλητα τα οποία βρίσκονταν σε προσωρινή αποθήκευση μέχρι και πριν από λίγους μήνες. Ο καθαρισμός του χώρου ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και του Δήμου Αιγιαλείας, η οποία οδήγησε σε επιλογή προσωρινού αποδέκτη για τα αστικά απόβλητα της περιοχής του Αιγίου.

Δηλώσεις

Ο Μανώλης Γραφάκος:

«Στη Δυτική Ελλάδα, έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη διαχείριση των αποβλήτων. Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά τη λειτουργία της η Μονάδα Επεξεργασία Αποβλήτων στην Ηλεία, η πέμπτη κατά σειρά σε όλη τη χώρα. Δημοπρατήθηκε χθες η αντίστοιχη μονάδα του Αγρινίου, ενώ σε λίγες μέρες θα δημοπρατηθεί και αυτή της Πάτρας. Η Τεμένη στο Αίγιο καθαρίστηκε και σήμερα παρουσιάζει μια άλλη εικόνα από ότι μήνες πριν, ενώ κλείνουμε οριστικά και το ΧΥΤΑ στην Αιγείρα. Μιλάμε με αποτελέσματα. Παράλληλα υλοποιείται το σχέδιο για την ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων της Πάτρας, ενώ συμφωνήσαμε να εκπονήσουμε σύντομα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο νόμο Αχαΐας».

 

Ελέγξτε επίσης

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόνησσο

Υπογράφηκε στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα, η ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων …

Τα Περιοδικά μας