Μήνυμα στην Ευρώπη από την Ηλεία και την εκπαιδευτική κοινότητα για την προστασία του Περιβάλλοντος

Το Συμπόσιο στην Ηλεία,  3-5 Ιουνίου 2021, συνδιοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πύργου (ΔΗΚΕΠ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Tο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture https://teachers4europe.eu/en/ αποβλέπει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας της ΕΕ, η οποία συμβάλλει στην αποδοχή της  ως μια οντότητα που λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα υπέρ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ταυτότητας.

Οι εκπαιδευτικοί Teachers4Europe (T4E) λειτουργούν ως κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, διαδίδοντας τις ευρωπαϊκές αξίες στη σχολική κοινότητα, σε συναδέλφους, σε νέους και στην κοινωνία.

Επιπλέον, προωθούν έναν διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση συνεργειών και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της γνώσης για την Ευρώπη και τις αξίες της, με έμφαση στον τομέα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα T4E στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί 3, 4 και 5 Ιουνίου 2021 στο Aldemar Olympian Village όπου από εκεί με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα συντονίζονται οι δράσεις των σχολείων και των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα συνδεθούν μέσω της πλατφόρμας zoom.

Οι συμμετοχές

Η Κλεοπάτρα Βασιλείου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Ambassador Τ4Ε  Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ο Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Ambassador Τ4Ε Ηλείας και η Ελένη Κανακάρη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου παραλίας Βέργας, Ambassador Τ4Ε Μεσσηνίας, έχουν δημιουργήσει  μια γέφυρα συνεργασίας με κοινά έργα και κοινούς στόχους η οποία οδήγησε στην ανάγκη διοργάνωσης ενός Συμποσίου, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, με στόχο τη διάδοση ενός μηνύματος συνεργασίας, αποδοχής και σεβασμού προς τον κόσμο και τον εαυτό μας…

Δηλώσεις

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του Συμποσίου :

«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο με δημοκρατικές αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και στόχο μας έχουμε την ευαισθητοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Οι Τeachers4Europe είναι η βάση για να αλληλεπιδράσουμε  με άλλα σχολεία από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα  ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουμε δίκτυα διεθνών επαφών. Στόχος μας είναι, μέσα από ένα πρόγραμμα που αφορά στην μεταρρυθμιστική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συμμετάσχουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και να αναπτύξουμε το αίσθημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και ταυτότητας».

«Θα στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Πρεσβευτές & Τeachers4Europe με επικεφαλής την υπεύθυνη του προγράμματος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη  θα συντονίζουν  διαδικτυακά την εικόνα των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To Συμπόσιο περιλαμβάνει πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων και  περιβαλλοντική δράση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλοντος (5 Ιουνίου). Θα μεταδοθεί ζωντανά και στο κανάλι του Συμποσίου στο youtube και θα υπάρξει και ζωντανή μετάδοση μέσω του Εuropean School radio ενώ συμμετέχουν αξιόλογοι ομιλητές. Από το Υπουργείο Παιδείας χαιρετισμό θα απευθύνει η Yφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζωή (Ζέττα) Μακρή, ενώ θα συμμετέχει η κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος επιτροπής περιβάλλοντος Βουλής.

Τα Περιοδικά μας