Νέα ενεργειακή επισήμανση για ηλεκτρικές συσκευές από την 1η Μαρτίου 2021.

Νέες ετικέτες σε ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, ακόμη και σε συσκευές συντήρησης κρασιών θα ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2021, στα καταστήματα πώλησης των ειδών αυτών, καθώς και στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η νέα ενεργειακή ετικέτα περιλαμβάνει:

  • μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης (από A έως G) για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως G,
  • την ενεργειακή κατανάλωση με πιο ευδιάκριτο τρόπο, στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας, υπολογισμένη με βάση τη χρήση μιας συσκευής από ένα μέσο νοικοκυριό,
  • επικαιροποιημένα ή νέα εικονογράμματα στο κατώτερο τμήμα της ετικέτας, που παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων,
  • τον κωδικό QR στην πάνω δεξιά γωνία, τον οποίο σαρώνοντας ο καταναλωτής με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου, συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.

Όλες οι συσκευές που φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα, καταχωρούνται από τους προμηθευτές στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL.

Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω ενός νέου εργαλείου (ηλεκτρονική εφαρμογή), που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου LABEL 2020 και είναι «έξυπνο» και φιλικό προς τον χρήστη.

Τα ευρωπαϊκά έργα “LABEL 2020 – New Label driving supply and demand of energy efficient products” που υλοποιεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και “BELT – Boost Energy Label Take up” που υλοποιούν το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) και η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), συνεργάζονται για την προώθηση της νέας ενεργειακής ετικέτας, υποστηρίζοντας την ομαλή μετάβαση από το τρέχον στο νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης.

Επικοινωνία:

ΚΑΠΕ, Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών -Κ. Μαρία Ζαρκαδούλα: mariazar@cres.gr

ΚΕ.Π.ΚΑ.-κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης: consumers@kepka.org

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.: κ. Σταυρούλα Χατζηδημητρίου: s.chatzidimitriou@ekpizo.gr

 

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec

Ελέγξτε επίσης

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναλαμβάνει το έργο του Αη Στράτη:Μειοδότησε στον διαγωνισμό του ΚΑΠΕ για την μετατροπή του σε «πράσινο νησί»

  Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μειοδότησε στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) …

Τα Περιοδικά μας